– Här ligger de och väntar på att få sova, säger Nanny Vestgöte, och gläntar på dörren i till sagorummet på bibiliotekets barnavdelning.
På rad, omstoppade under en grön filt ligger gosedjur som barn lämnat in under dagen. Ljuset är dämpat. I en fåtölj sitter bibliotekets egen nalle med en bok uppslagen. Han läser för gästerna.
Under måndagen fick barn lämna in sina kramdjur för en övernattning på biblioteket, och på tisdagen vid lunchtid får barnen hämta ut sina älsklingar igen. Då får de dessutom med sig en bok hem.
Idén kommer från Japan.
– Jag läste på en blogg om hur man stimulerat läsintresse genom att göra så här, säger Nanny Vestgöte, som arbetar som barnbibliotekarie.
Tillsammans med kollegorna Ellinor Svensson och Mattias Darlin har hon genomfört arrangemanget.
Varför blandar ni in barnens gosedjur när ni vill väcka barnens läsintresse?
– Forskning visar att många barn lättare kommunicerar genom sina gosedjur, svarar Nanny Vestgöte.
Förhoppningen är att barnen ska känna att gosedjuren hade en spännande natt på biblioteket, och därmed ska vilja återvända både till biblioteket och böckernas värld.
– Kanske fortsätter barnen att läsa sagor för sina djur hemma, funderar Nanny Vestgöte.
Arrangemanget har fått coronaanpassats. Ursprungsidén var en gemensam inlämning av gosedjur med en sagostund på kvällen. Numera ligger alla sagostunder och andra grupparrangemang nere. Istället har barnen fått komma till biblioteket successivt under dagen.