Gör tvärt om och tjäna pengar

Att göra tvärtom mot massmediernas aktietips är mer lönsamt än att följa dem. Det är den slutsats man tvingas dra av den mycket omfattande studie som presenteras i boken "Lönsamma aktietips?"
Ska man investera på börsen är det bättra att titta på insiderhandeln än att läsa aktieråd, tycker Olle Rossander, en av författarna.

Olle Rossander

Olle Rossander

Foto:

Västervik2007-03-03 00:25
Det är ingen smickrande bild av svenska massmediers aktietips som framträder i boken "Lönsamma aktietips? Verkligheten bakom tidningarnas och analytikernas aktieråd". Författarna Erik Lidén, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, och Olle Rossander, välmeriterad ekonomijournalist, har analyserat mer än 6 000 aktietips, publicerade i elva tidningar under tio år. Deras slutsats är att knappast någon tidning ger råd som tillför något större värde, och att det i nästan hälften av fallen är direkt skadligt för privatekonomin att följa tidningarnas råd.
- Vi blev själva förvånade att det var så här uschligt, säger Olle Rossander. Mest överraskande var nog att så mycket som fyra av tio köpråd inneburit en direkt förlust för dem som följt dem.
Han tycker också att det är uppseendeväckande att tidningarna lyckas sämst med tipsen om de största och mest välanalyserade bolagen, till exempel Ericsson och Telia.

- Det som gör att vi kan vara lite kaxiga i boken är att Erik Lidéns undersökning, som boken baseras på, är unikt omfattande, inte bara i Sverige utan globalt. Tio år är ju lång tid - det finns med två börsuppgångar och en -nedgång i materialet.
Ofta används generalindex som måttstock när börsråd ska betygsättas. Men en sådan jämförelse blir missvisande, menar Rossander.

- Ska man bedöma ett börstips måste man jämföra med aktier på samma risknivå. Så är vår undersökning gjord. Det är en väldig skillnad på att köpa Sandvik och att köpa Prosolvia, säger han.
(Prosolvia var 1997 en omskriven börsraket. Något år senare gick bolaget i konkurs.)
Olle Rossander har varit ekonomijournalist i 30 år. Han har inte själv skrivit aktieråd, men som före detta chefredaktör för Affärsvärlden tycker han ändå att det finns anledning att vara självkritisk.
- Vi var så stolta över vår modellportfölj - den brukade slå index på det sätt vi mätte. Men då tog vi inte hänsyn till exempelvis risknivå, transaktionskostnader och skatt. I Eriks undersökning blir bilden annorlunda och mindre fördelaktig.

Sämst i undersökningen är kvällstidningarna, vars köpråd utvecklats 16-17 procents sämre på ett års sikt än jämförda aktier. Den enda tidning som enligt undersökningen ger råd som faktiskt är värda något att tala om är Börsveckan. Dess aktietips har utvecklats knappt 6 procent bättre än jämförda aktier.
- Undersökningen visar också att tidningarna är mycket bättre på säljråd än köpråd, säger Olle Rossander. Den som skriver positivt om en aktie riskerar knappast något, men skriver du negativt kan du ha en arg VD i telefon nästa dag. Då är det skönt att ha på fötterna. Det är nog anledningen till att säljråd är mer välgrundade.

Så, om nu tidningarnas börsråd är så dåliga, vad ska man utgå från i sina aktieaffärer?
- Varför inte "följa John"? Kolla insynshandeln på Finansinspektionens webbplats och köp när storspelarna köper. Att en insider säljer betyder oftast inget annat än att de behöver pengar till någonting, men när de köper är det en signal om att de tror att börskursen kommer att gå upp, säger Olle Rossander.

Och så tillägger han att enskilda börsskribenter faktiskt kan vara bra. Har man följt en skribent under lång tid, och tyckt att hans eller hennes analyser haft god träffsäkerhet så kan det vara idé att fortsätta att lyssna på råd från just den personen.
- Men när det står "Köp aktier! Vi har hela listan!" på löpsedlarna, då är det dags att sälja.
Undersökningen
Undersökningen omfattar 6041 aktieråd, publicerade i Affärsvärlden, Aftonbladet, Aktiespararen, Börsinsikt, Börsveckan, Dagens Industri, Expressen, Finanstidningen, Göteborgs-Posten, Privata Affärer och Veckans Affärer mellan 1995 och 2004.
Köpråden har jämförs med aktier med samma riskprofil. Uppdelningen i olika riskkategorier har gjorts utifrån aktiernas betavärde - ett mått på hur stora svängningarna i aktiekursen är jämfört med index.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om