Gör ditt eget julgodis

Vem kan motstå krispiga chokladflakes med smak av citron, chokladdoppade mintkakor eller fudge? Julgodis är enkelt att koka själv. Så kavla upp ärmarna och ladda cd-spelaren med julmusik. Det här ger garanterat mersmak!

Mintkakor.

Mintkakor.

Foto:

Västervik2005-12-17 00:25
Om julklapparna är det bästa med julen, så kommer i alla fall julgodiset på andra plats. Goda kolor, knäck och marsipan hör julen till. Och det är inte bara gott att äta godiset, utan det är kul att göra det också!
Det mesta julgodiset kan man göra själv hemma. Det hör till julförberedelserna. Vissa saker är lite krångliga och måste koka väldigt länge, men det finns enklare recept på julgodis också. Vi har provat tre olika sorter av olika smaker och svårighetsgrader. Den som gillar klassiska mintkyssar kommer att älska de här mintkakorna. De är faktiskt både godare och enklare att göra!
Och vem kan motstå krispiga chokladflakes med smak av citron och lime? Busenkelt att röra ihop själv.
Lite svårare är det att koka fudge. Det kräver åtminstone lite mer tålamod, men har man en termometer är det mest bara att röra om i grytan då och då, och vänta på att temperaturen ska stiga. Ungefär som att vänta på julafton.Chokladflakes
Cornflakes
Blockchoklad, vit, ljus eller mörk. Eller alla tre sorterna.

Gör så här: Smält chokladen i en stor djup tallrik eller ugnsfast skål på låg effekt i microvågsugnen. Har du ingen micro går det lika bra att smälta choklad i en stor djup tallrik över en kastrull med hett vatten. Tänk bara på att det är viktigt att det inte kommer in någon vattenånga i chokladen, då klumpar den ihop sig.
När chokladen smält rör du ned cornflakes. Ta lite i taget och rör så att alla flakes täcks av choklad. Det ska inte vara en massa lös choklad i botten av tallriken, då får du hälla på mer cornflakes.
Klicka ut smeten i små muffinsformar eller småbrödsformar. Använd två skedar att klicka med, då är det enklare att ta med den ena skeden och fösa av med den andra.
Vi använde både en mörk blockchoklad och en vit med smak av citron och lime. Om man vill kan man också klicka ned lite av varje sort i samma form. Låt det svalna och förvara i en burk på en sval plats.
Mintkakor
450 gram florsocker
2 matskedar äggvita
1 kryddmått pepparmyntsolja
1 matsked vatten
mörk choklad
silverkulor, strössel eller annat att dekorera med

Mät upp ingredienserna i en skål eller matberedare. Äggvitan rör man sönder med en gaffel. Den är trådig och svår att mäta i matskedsmått annars. Två matskedar äggvita är ungefär vad som finns i ett ägg. Men eftersom ägg kan vara väldigt olika i storleken måste man mäta, annars kan degen bli alldeles för lös eller hård.
tBlanda ihop socker, vatten, äggvita och pepparmyntsolja i en matberedare med degkrokar och kör smeten tills den börjar bli en sammanhållande klump. Ta upp den och knåda den med händerna. Om man inte har en matberedare med degkrokar kan man knåda ihop degen för hand, men det är lättare att låta maskinen knåda.
Rulla ut degen till en lång rulle, ungefär två centimeter tjock. Skär rullen i skivor så att du får små runda kakor, lagom stora för en munsbit. De ska inte vara för stora, för det är inte gott att få för mycket i munnen på en gång.
Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och låt dem vila ett tag.
Smält blockchokladen. Antingen smälter du chokladen på låg effekt i mikrovågsugn, eller i en djup tallrik över en kastrull med hett vatten. Börja med att smälta högst 100 gram. Om det behövs mer kan du göra det senare.
Doppa mintkakorna i chokladen. Använd två gafflar, så rinner överflödig choklad lätt bort. Lägg tillbaka mintkakorna på bakplåtspappret och dekorera med en liten silverkula, ett sockerhjärta eller lite strössel innan chokladen hunnit stelna.


Fudge
50 gram smör
3 deciliter vispgrädde
3 deciliter strösocker
1 deciliter ljus sirap
100 gram vit choklad med citron och limesmak

Blanda alla ingredienserna utom chokladen i en kastrull. Koka upp blandningen och rör om då och då. Låt koka ganska länge, tills temperaturen på
smeten når över 120 grader. För att mäta temperaturen på
smeten använder man en mat-termometer. Det tar ganska lång tid innan smeten blir så varm, och man måste röra om då och då i kastrullen.
När termometern visar runt 124 grader är det dags att röra ned chokladen. Dela först chokladen i bitar så att den smälter snabbare. Vi använde en vit choklad med smak av lime och citron, men man kan lika gärna använda vanlig blockchoklad om man tycker att det är godare. Då kan man dessutom röra i två matskedar kakao i smeten från början.
Häll upp fudgesmeten i en form som ställts på ett smörpapper. Formen ska helst vara fyrkantig och inte så stor, eftersom man inte vill att smeten ska rinna ut för mycket. Låt fudgen svalna innan du skär den i bitar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om