Golfbana får starthjälp
Får pengar från glesbygdsprojekt för att klara förarbetet och stärka gemenskapen i bygden.
Loftahammarsborna har beviljats bidrag till förarbetet med den nya golfbanan. Leif Nilsson hoppas att banan, när den står klar, ska kunna bidra till att få fart på Loftahammar. Foto: INGEMAR PETERSSON
Foto:
Anna Tjärvar, verksamhetsledare vid Kustlandets programkontor i Gamleby, betonar att det inte är själva anläggandet av golfbanan som får bidrag.
-Vi är bara med och finansierar förarbetet, säger hon.
Hon berättar att ett sådant projekt stämmer väl överens med de uppställda kriterierna för Kustlandet, vars syfte är att stödja glesbygdsutveckling i mindre samhällen och där nyckelorden är lokal förankring, underifrånperspektiv, nytänkande, överförbarhet och nätverkande. Projekten som beviljas pengar ska också utgå från lokala förutsättningar och initiativ.
I Loftahammar är förarbetet med golfbanan något som engagerar stora delar av bygden -såväl intresseförening som hembygdsförening och lokala företag står bakom ansökan om projektpengar. Förhoppningen är att arbetet ska stärka bygdens sammanhållning och gemenskap. När golfbanan väl är klar är tanken att säsongen ska förlängas genom att golfturister kommer tidigare och stannar längre i Loftahammar. På så vis stärks även andra företag på orten.
-Idén är att golfbanan ska hjälpa till att få fart på Loftahammar, säger Leif Nilsson som är ordförande i den nybildade golfklubben.
Han har goda förhoppningar om att lyckas. När golfklubben för några månader sedan gick ut med en intresseanmälan bland golfare, blev gensvaret starkare än vad Leif Nilsson vågat drömma om. På bara lite drygt tre månader har klubben fått 515 medlemmar. Av dem kommer största delen från Stockholm, Linköping och andra orter långt från Loftahammar.
För någon vecka sedan invigdes klubbens driving range. Golfklubben hoppas nu att få bygglovet för själva golfbanan beviljat så snart som möjligt. I så fall sätter man igång med anläggningsarbetet omedelbart.
-Vi hoppas kunna ha några delar spelbara nästa höst. Våren 2004 räknar vi med att allt ska stå klart, säger Leif Nilsson.
Bruttokostnaden för projektet med planläggningen uppskattas till drygt 950000 kronor. Av denna finansieras ungefär hälften med projektpengar och andra bidrag. Även det ideella arbete som läggs ner, räknas in i den totala budgeten.
-På så vis får arbetsinsatsen ett värde. Det handlar mycket om hjälp till självhjälp, säger Hans Noack, projektansvarig på Kustlandet.
Men Det är inte bara stora projekt som får bidrag. Nyligen har även flera mindre projekt i området beviljats pengar från Kustlandet, exempelvis för förundersökningar på sådant som skulle kunna bli större projekt så småningom. Där är ansökningsförfarandet enklare, eftersom Kustlandet inte måste gå via Jordbruksverket.
-Vi kan själva bevilja bidrag med mellan 5000 och 15000 kronor med ganska kort varsel, säger Hans Noack.
Inom Västerviks kommun har ett antal sådana projekt godkänts. Dels gäller det en förstudie av framtida skärgårdstrafik. Det är Bo Lennström på Idö som får 15000 kronor för att göra en sådan. Västrums intresseförening i Gunnebo får 6125 kronor till en marknadsföringsbroschyr och Sune Johansson i Solstadström får 10800 kronor för projektet "En sommardag på Östra Eknön".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!