När det har snöat så pass mycket som i Västerviks kommun uppstår en del bekymmer för hundarna.
- Det största problemet är vägsaltet som orsakar smärta i tassarna om det inte sköljs bort. Trampdynorna kan även bli torra och spricka om snökockor fastnar där. Klipp gärna bort pälsen under tassarna och smörj in med vattenfria salvor i förebyggande syfte, säger Jan Lundström, veterinär på Västerviks Djurklinik.
Det förekommer att hundägare sätter på sina djur små skor för att skydda tassarna lite extra, både mot salt, snö och den vassa skaren.
- Om hunden är väldigt känslig är skor bra. Men se då till att de passar, annars kan tryckskador uppstå. Ta med hunden till butiken och prova innan du köper, menar Lundström.
Förutom skor finns andra klädesplagg att värma hunden med.
- Täcken är populära och är bra om hunden fryser. Men så länge man ser till att hunden rör på sig ska det inte vara någon fara. Lämna därför aldrig ett djur i bilen eller för länge utanför affären. Då är det vanligt att de får blåskatarr.
I de värsta fallen kan förfrysning inträffa och då är det främst öronspetsar, som kan trilla av, och tassar som drabbas. Men även punghuden på hanhudar kan förfrysa, vilket är väldigt smärtsamt.
Snö och bilar är ingen bra kombination, inte ens för djuren.
- Nej, för det första så orsakar snön skymd sikt. Det är omöjligt att hinna bromsa i tid om en hund helt plötsligt springer fram bakom en snöhög så håll koll på era husdjur. För det andra så läcker många bilar glykol.
- Vätskan är gulaktig och söt och hundar gillar att slicka i sig den. Det behövs inte alls mycket för att hunden ska få njurskador. Misstänker ni att ert djur har fått i sig glykol ska ni genast uppsöka veterinär, råder Jan Lundström, och tipsar om att ha extra uppsikt efter ljusgula fläckar på parkeringar.
Förutom snöhögar och parkeringar finns det andra snötäckta områden där hunden bör rastas med varsamhet.
- Var försiktig när du åker skridskor, skidor eller pulka så att du inte kör på hunden. Det är vanligare än man tror. Låt inte hunden springa i skidspåren och ta aldrig någonsin med dig hunden ut på isen. Jag har varit med om att hundar har gått igenom isen och det är verkligen inte roligt.
Även inomhus kan hunden komma till skada den här årstiden.
- Många har choklad och nötter framme. Hundar tål inte choklad, det är giftigt för dem, speciellt mörk choklad som de till och med kan dö utav. Hasselnötter fastnar i tarmarna och kan leda till stora problem och smärtor.
De flesta julväxter är också giftiga för husdjuren och bör ställas på platser där hundar och katter inte kommer åt dem.
Bildtext till en av bilderna: På bilden undersöker veterinär Jan Lundström den 12 veckor gamla labradorvalpen Lina som ska vaccineras.