God smak avgör när Sandra tävlar
Västervikstjej laddar inför den prestigeladdade tävlingen Årets kockelev.
Över 100 restaurangskolor har nominerat kandidater och skickat in tävlingsrecept. Sandra blev en av åtta elever som valdes ut till finalen i mars. Hennes recept på kantarell- och ädelostfylld apelsinglacerad kycklingfilé, vann den kräsna juryns gillande.
GastroNord är norra Europas största restaurangmässa. Om Sandra vinner kan dörrar till många fina kök öppnas. Receptet för att vinna är helt enkelt att laga god mat, som hon själv uttrycker det.
- Smakerna ska vara bra och kunna balansera varandra. Det är också viktigt att färgerna är bra, säger Sandra Harrysson.
Juryn kommer att bedöma smak, utseende och om receptet håller. Det får inte heller vara för krångligt eller dyrt. Superkocken Werner Vögeli är huvuddomare. Det är nästan det mest nervösa, tycker Sandra.
- Det är nervöst att de i juryn ska gå runt, smaka och bedöma. Men det ska bli jättekul och säkert lättare att få jobb efter att man varit med där.
Under finalen ska huvudingrediensen vara nötfärs. Sandra funderar på att göra kryddiga Thaibiffar.
- Jag måste kunna receptet helt utantill och nästan kunna rabbla det i sömnen.
Vinnaren får praktisera på Operakällaren i Stockholm under två dagar. Det skulle passa Sandra bra eftersom hon i framtiden siktar på att jobba på en lyxigare krog.
- Det skulle vara jätteroligt, men även andrapriset att få praktisera hos Årets kock är bra.
Under restaurangmässan får Sandra sällskap av andra elever från Västerviks restaurangskola. Skolan har utsetts till att assistera vid tre tävlingar. De kommer bland annat att vara hjälpredor till tävlande stjärnkockar och bära fram tallrikar till domarna.
En seger för Sandra på mässan betyder mycket för Västerviks restaurangskola.
- Det visar att vi sticker ut hakan och kan utbilda elever som kommer fram. Det höjer skolans status, säger läraren Bosse Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!