God brandberedskap i kommunen – men åskan oroar

Beredskapen för skogsbränder i Västerviks kommun är god, enligt räddningstjänstens operativa chef Peter Helge.

Nu är det viktigt att man inte eldar ute i skog och mark. Brandriskvärdet ligger tisdag förmiddag på 5. Bilden är tagen vid en brand i Ankarsrum 2016.

Nu är det viktigt att man inte eldar ute i skog och mark. Brandriskvärdet ligger tisdag förmiddag på 5. Bilden är tagen vid en brand i Ankarsrum 2016.

Foto: Margareta Ljungblad/arkiv

Västervik2020-07-06 10:00

Brandskyddsföreningen menar att beredskapen för skogsbränderna som ägde rum i Sverige under sommaren 2018 var dålig, och att den största bristen var det misslyckade eftersläckningsarbetet. Peter Helge, operativ chef på Räddningstjänsten Västerviks kommun, menar att man lokalt haft och fortsätter att ha god beredskap inför skogsbränder. Han påstår att de började rusta för problemet redan efter bränderna 2015.

Han säger också att man nu har bättre utrustning och kontaktnät. Satelliter och väderprognoser där värden för luftfuktighet, temperatur och blåst framgår möjliggör för räddningstjänsten att anpassa sig, samtidigt som ett samarbete med andra län utgör en nyckelkomponent i beredskapen. 

Peter framhåller räddningstjänstens personal och deras insats under 2018:

– Jag vågar påstå att vi klarade det bra, främst på grund av bra personal som ställer upp, säger han.

Peter lyfter hur viktigt det är att markägare tar sitt ansvar och gör riskbedömningar samt brandsäkrar sin skog. Vidare uppmanar han allmänheten att följa det aktuella eldningsförbudet.

Gällande resurser menar Peter att man har tillräckligt med sådana för att hålla den beredskapsgrad man önskar. Dock hävdar han att eventuella besparingskrav skulle ställa till med bekymmer då man behöver en viss personalstyrka för att säkra ordningen. Men det största hotet finns i luften:

– Den stora faran idag är naturrelaterad. Det är åskan, den är jag mest orolig för, säger Peter Helge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!