Glasögon - dyra men nödvändiga

- Det har blivit dyrare, det ska erkännas, säger Birgitta Sandell i Synoptiks butik i Västervik. Samtidigt använder man ju sina glasögon varje dag. Jämför man med vad ett par skor kostar så blir det inte så mycket per dag ändå.

Modet med mindre bågar har gjort glasögonen dyrare, berättar Birgitta Sandell, optiker.

Modet med mindre bågar har gjort glasögonen dyrare, berättar Birgitta Sandell, optiker.

Foto:

Västervik2005-07-12 00:25
Att Sverige är det fjärde dyraste landet i Europa för glasögonköpare, kunde Västerviks-Tidningen berätta i går. Enligt en undersökning från optikernas internationella branschorgan, European Optical Industry Review kostar det i snitt 2900 kronor att byta glasögon i Sverige.
Men vad är det som kostar egentligen? Varken bågarna eller arbetskostnaden har förändrats så mycket i pris, enligt Birgitta Sandell. Istället är det glasen som har blivit dyrare. Framför allt är det progressiva glas, alltså den typ av steglösa glas många behöver när de kommer upp i åren, som kostar mer.
- Glasögonbågarna har ju också blivit mindre, och det ställer krav på glasen. Tekniken har blivit mer avancerad.

Stefan Wallman hos Wallmans Optik håller med om att de nya glasen är dyra, men påpekar att det finns billigare alternativ.
- De som ligger först i utvecklingen är dyra men för glas som är gjorda med äldre teknik, kanske tre år gammal, har priserna inte ökat. Hos oss är det bågarna som blivit dyrare, det är ju designers som gör dem. De är rädda om sitt namn, och bågarna måste hålla bra kvalitet.
Varför det är så mycket dyrare med glasögon i Sverige jämfört med billigaste glasögonlandet Italien, där genomsnittspriset är 910 kronor, tror Stefan Wallman beror på högre skatter och arbetsgivargifter. Birgitta Sandells förklaring är att i Italien utförs ögonundersökningarna av en läkare och inte av en optiker, och hon tror inte att den extra utgiften är inräknad i totalpriset.
Lågpriskedjor som Aktuell Optik växer starkt i Sverige, men Stefan Wallman ser inte dem som ett hot.
- Vi säljer främst märkesglasögon, så vi har inte samma kundkrets. Det är bågarna som är billigare hos dem, glasen kostar detsamma.
Birgitta Sandell har inte heller hon märkt av någon ökad konkurrens från lågpriskedjorna, förutom på en punkt. Barnglasögon.
- Där märker vi att många väljer lågprisalternativen och det förstår jag, barn tar ju sönder dem så lätt.
Varken Stefan Wallman eller Birgitta Sandell tycker sig ha märkt att kunderna drar sig för att köpa nya glasögon, eller kommer in i butiken med glas som borde ha bytts ut för läge sedan. Samtidigt säger Stefan att många kunder tycker att det är dyrt med glasögon, och att Wallmans därför börjat med delbetalning och andra betalsätt som sprider ut kostnaden över en längre tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om