Glädje – och het debatt – efter släktforskningens succé

"Det är ju fantastiskt att gärningsmannen kunde hittas med dna och släktforskningsteknik."

"Jag tycker att det är helt fantastiskt att det här ouppklarade fallet tycks ha fått sin lösning tack vare släktforskningen", säger Eva Johansson.

"Jag tycker att det är helt fantastiskt att det här ouppklarade fallet tycks ha fått sin lösning tack vare släktforskningen", säger Eva Johansson.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västervik2020-06-15 16:00

Det säger Eva Johansson, från Tjust släktforskarförening, apropå förra veckans avslöjande om dubbelmordet i Linköping. Gärningsmannen hade gripits tack vare släktforskaren Peter Sjölunds initiativ och gedigna arbete med att matcha gärningsmannens dna-profil med kommersiella dna-register.

– Om mitt DNA-test hade bidragit till att ringa in en mördare hade jag känt mig tacksam. Det är min spontana reaktion, säger hon.

Men alla känner inte likadant.

De etiska diskussionerna kring att polisen får tillgång till släktforskningsregister har gått varma i släktforskningskretsar sedan The Golden State Killer i USA blev det första fallet som löstes på detta sätt. 

Eva Johansson menar att det finns en oro för hur dna-testerna kommer att användas i framtiden.

– I dag finns strikta regler som gör gällande att de bara får användas för att lösa grova våldsbrott som mord och våldtäkt. Men vad händer om reglerna ändras, och om företag som tillhandahåller de här testerna kan få sälja informationen vidare till andra aktörer? Sådana frågor har diskuterats en del de senaste åren.

När vi pratade med släktforskaren Peter Sjölund inför ett besök i Västervik förra våren berättade han att allt fler släktforskare väljer att dna-testa sig, och att antalet som söker svar om sin genetiska bakgrund fördubblas varje år.

Kommer intresset att förändras nu?

– Jag tror att de flesta tänker ungefär som jag, att det är bra att dna-testerna kan användas så här. Inledningsvis tror jag att testerna kommer att öka ännu mer. Som det är nu måste man för övrigt kryssa i en ruta som godkänner att polisen kan få använda testet för att de ska få göra just det.

– Och det är inte länge sedan polisen i Sverige fick tillåtelse att börja använda sig av registren, inte ens ett år sedan. USA var först.

Så om intresset nu kommer att öka för att dna-testa sig menar Eva Johansson att det samtidigt är viktigt att fundera igenom beslutet, just för att man inte vet hur testerna kan komma att användas i framtiden.

Eva Johansson hoppas att släktforskningen kan vara till hjälp för att lösa fler ouppklarade brottsfall, men noterar att metoden är tidskrävande. Släktforskarkollegan Peter Sjölund kartlade hundratals personer för att slutligen ringa in en handfull nu levande personer. En gedigen insats.

– Han är jätteduktig. Jag tycker att det är helt fantastiskt att det här ouppklarade fallet tycks ha fått sin lösning tack vare släktforskningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!