Gladhammars gruvor i toppen på giftlistan
Extremt höga halter av tungmetaller har konstaterats i gruvområdet.
Gruvområdet i Gladhammar har hamnat på en föga smickrande femteplats på länets lista över miljögiftområden. Nu pågår en studie, som ska inventera risker och åtgärder. Foto: MARGARETA LJUNGBLAD
Foto:
Sammanställningen har skett på uppdrag av Naturvårdsverket, och objekten har rangordnats med hänsyn till risker för omgivande miljö och människors hälsa.
Förra året beviljade länsstyrelsen sex miljoner kronor för att Västerviks kommun ska genomföra en omfattande studie av gruvområdet.
- Vi skulle inte ha investerat så mycket pengar om vi inte trodde att det skulle bli nödvändigt med åtgärder. Men innan studien är klar kan vi inte bedöma vilka åtgärder som behövs, säger Tommy Hammar på länsstyrelsen i Kalmar.
Nu pågår arbetet för fullt med kartläggningen av gruvområdet, där giftiga tungmetaller som kobolt, koppar och bly läcker ut i den närliggande Tjursbosjön.
- Just nu lokaliserar vi var föroreningarna finns i gruvområdet och vi tittar på grundvattnet. Vi tittar även på avfallet och mäter halter av metaller där, säger kommunens projektledare Christer Ramström.
De mätningar som hittills gjorts i gruvorna ger tydliga signaler.
- Vi har fått bekräftat att läget är så illa som man har trott. Undersökningarna visar att det finns höga halter av kobolt och koppar i området.
I den så kallade stollgången, som dränerar gruvan genom att släppa ut vatten i sjön, beskrivs halten av tungmetaller som "otroligt höga".
- Vår gruvexpert har inte sett så höga halter av koppar och kobolt någon gång tidigare i Sverige, säger Christer Ramström.
I Tjursbosjöns översta bottensediment, som är 30 centimeter djupt, har man funnit 600 ton koppar.
- Vi tittar nu på om metallerna i sedimentet ligger stilla eller läcker till andra områden.
För att se om metallerna har spridit sig görs nu även mätningar av vattnet i de näraliggande sjöarna Ekenässjön och Kyrksjön i Gladhammar.
- Vi har även tagit prover på fisk som nu ska skickats iväg för analys, säger Christer Ramström.
Studien ska redovisas för länsstyrelsen och Naturvårdsverket i slutet av året. Då ska svar finnas om det räcker att åtgärda själva gruvområdet eller om hela sjön måste rensas från gifter.
- Det beror på hur mycket sedimentet läcker, och hur det påverkar resten av området.
Den höga placeringen på listan över riskområden kommer troligen att påverka möjligheterna att få statliga medel till en eventuell sanering av gruvorna i Gladhammar. Övriga högt placerade saneringsprojekt är redan delvis finansierade.
- Man kan se listan som ett önskemål från länsstyrelsen. Listan gäller ett år, men Gladhammar kommer definitivt inte att flytta från listan i första taget, konstaterar Tommy Hammar.
Begränsas saneringen till gruvområdet kan kostnaden stanna vid 50-100 miljoner. Måste hela sjön muddras stiger kostnaden till 200-250 miljoner kronor.
FAKTA n Riskområden
i Kalmar län
1. Oskarshamns hamnbassäng, Oskarshamn
2. Svartsjöarna, Hultsfred
3. Högsby-Ruda, Högsby
4. Rasslebygd, Emmaboda
5. Gladhammars gruvor, Västervik
6. Batterifabriken, Hultsfred
7. Impregneringsverket, Hultsfred
8. Orrefors glasbruk med deponi, Nybro
9. Åfors glasbruk med deponi, Emmaboda
10. Emnabo, Torsås
i Kalmar län
1. Oskarshamns hamnbassäng, Oskarshamn
2. Svartsjöarna, Hultsfred
3. Högsby-Ruda, Högsby
4. Rasslebygd, Emmaboda
5. Gladhammars gruvor, Västervik
6. Batterifabriken, Hultsfred
7. Impregneringsverket, Hultsfred
8. Orrefors glasbruk med deponi, Nybro
9. Åfors glasbruk med deponi, Emmaboda
10. Emnabo, Torsås
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!