Gladare unga i Västervik

Västerviks ungdomar är mer nöjda med livet än rikssnittet. Men känslan av trygghet har minskat i samhället.

Lycka. Idrott och träning är den största fritidsysselsättningen i Västervik.

Lycka. Idrott och träning är den största fritidsysselsättningen i Västervik.

Foto: Petra Isaksson

Västervik2016-07-05 08:30

För tredje året i rad har regionförbundet i Kalmar län och Linnéuniversitetet genomfört LUPP-enkäten. Enkäten vände sig till ungdomar i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet i Kalmar län och Eksjö kommun. I Västervik deltog runt 600 elever. Resultatet visar att de unga i Västervik är nöjda med livet i stort. Men var tredje Västervikselev känner sig otrygg i skolan.

Både i Västervik och i landet i stort har trygghetskänslan minskat. Två av tio gymnasieelever känner sig otrygga i sina egna hem. Enkäten visar att stöld, våld och sexuella trakasserier har ökat i Västerviks kommun och ligger över rikets medelvärde. Även känslan av trygghet på väg till och från skolan har minskat med 15 procent under de tre senaste åren.

– Känslan av trygghet är fortfarande hög. Men har minskat i alla kommuner i landet, det gäller bland annat på fritidsgårdar, i skolor och i hemmen, säger Cilla Ilhammar, samordnare för ungdomsfrågor samt primärkommunala nämnden på Regionförbundet i Kalmar län.

Resultatet visade även att landets ungdomar är nöjda med livet i stort, med vänner, fritid och familj. Största delen av Västerviks ungdomar är även tillfreds med sin fritid. Sju av tio högstadieelever och fem av tio gymnasieelever är medlemmar i en förening. Den största fritidssysselsättningen är just träning och idrott. På andra plats kom läsning, att spela tv-spel och att se på film. Men de unga efterfrågar fler aktiviteter, till exempel dans, parkour och simhopp.

– Jag skulle vilja ha en öppen tennisbana som alla kan gå till när de vill. Och en skateboard ramp eller park, säger en elev från årskurs 8, i enkäten.

Även i skolan uppger eleverna att de trivs bra, trots förekomst av rasism, våld och mobbning. Jämfört med resten av landet sker det mindre våld på högstadierna i kommunen. Men det mer mobbning, 22 procent jämfört med 15 procent i resten av landet, och sexuella trakasserier, 10 procent jämfört med 6. Färre än hälften av deltagarna från Västervik anser att lärare agerar om en lärare eller elev kränker en annan elev. Enligt skolverket och skollagen, bör Västerviks skolor införa en likabehandlingsplan för att aktivt motverka mobbning och kränkningar.

Syftet med LUPP-enkäten är att stödja kommunen i det ungdomspolitiska arbetet och för att inkludera ungdomar och deras åsikter i beslut. För att förstå exakt vad dessa svar betyder behöver det ske en dialog mellan ungdomarna och kommunerna.

– Vi rekommenderar att man har möten med ungdomarna för att höra vad de menar med vissa svar, till exempel är trygghet rätt subjektivt, säger Cilla Ilhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om