Utanför Västerviks museum är det grått och nederbörd.
Inne på museet är vi samlade för att tala om ett annat regn. Ett miljonregn som kommit från Bryssel. Mottagare är tre projekt som alla på ett eller annat sätt rör Östersjön eller länder däromkring.
– Vi hade skrivit projektansökningar ovetandes om varandra och alla fick "ja", säger Maria Nordensten vid Västerviks museum.
Först ut att berätta är Andreas Nilsson vid Slottsholmen Marina som kommer att delta i ett projekt som handlar om vattenmiljö. Målet är att hitta hållbara lösningar för båtturism för att hålla nere belastningen på Östersjön.
– En del är att få hamnar att våga göra investeringar för en bättre vattenmiljö. Att de kan se att det kan bli ekonomiskt hållbart också, säger Andreas.
En tydlig del i projektet är att Slottsholmen Marina ska hitta en lösning för minska förbrukningen av färskvatten.
– I dag tvättar många av våra gäster sina båtar med färskvatten när de lika gärna skulle kunna använda sjövatten. Det räcker med lite färskvatten till rutorna, säger Andreas Nilsson.
Där kan det bli fråga om någon teknisk styrning. Någon färdig lösning finns inte än utan ska utvecklas, och kommer kanske att spridas till andra hamnar.
Projekt nummer två handlar om demokrati. Västervik deltar tillsammans elva kommuner och universitet runt Östersjön i ett projekt som ska hitta sätt att öka kunskapen och stärka ställningen för demokratin.
– Vi har en tanke på en årlig demokratifestival, säger Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxentubildningschef i Västervik.
Han hänvisar till olika index som mäter demokratins styrka, och som visar att den just nu befinner sig på reträtt. Att bygga upp kunskap, inte minst bland unga är angeläget.
Sist ut i raden är Västerviks museum och Västervik Framåt som tillsammans ska delta i ett projekt för att för gynna turism kopplat till det maritima kulturarvet. Runt Östersjön ska det byggas upp "hubbar" – platser där man försöker skapa besöksmål med historisk anknytning.
– På museet vi vill vi jobba med klinkbyggnadstekniken som har utsetts till ett världsarv av Unesco. Västervik framåt ska arbeta med event, säger Maria Nordensten vid museet.
Klinkbyggnadsteknik är en speciell teknik som använts när man byggt träbåtar på våra breddgrader under lång tid. Det låter kanske inte som något som kommer att dra horder av turister till Västervik...
– Våra kommunikatörer har pratat om "nördar" och "clueless", de som inte vet något. Det är en grupp som vi vill locka också. Det finns ett stort intresse för friluftsliv, och det finns ett stort intresse för att lära sig nya hantverk. Jag tror att det är där vi kan hitta nya målgrupper, säger Maria Nordensten på museet.
Man tror att för nördarna kan ett besöksmål som handlar om skeppsbyggnad vara ett skäl nog att resa till Västervik, för de andra kan det vara ett sätt ge få en höjd kvalitet på sin Västerviksresa.
Totalt är det här projekt som kommer att omsätta över 90 miljoner kronor i Östersjöländerna. Museechef Olof Nimhed säger att när man ska utvärdera vad man får för pengarna så handlar det inte bara om projekten i sig.
– Vi på museet har varit med i några projekt tidigare. Det vi märkt efter att projekten är slut är att vi fått nya kontakter som vi kunnat använda i andra sammanhang. Vi har till exempel kunnat sälja utställningar tack vare kontakter vi fått på den här vägen.