Glada grisar på Sollidens gård

Annika Malm och Anders Nilsson driver Kravgården Solliden, utanför Odensvi. Grönsaker och spannmål odlas utan bekämpningsmedel. Och grisarna går utomhus i stort sett hela året. - Det är en fröjd att se djuren i sin naturliga miljö, säger Anders.

Grisarna på gården har knorr på svansen. Ett tecken på att de mår bra, enligt experterna.

Grisarna på gården har knorr på svansen. Ett tecken på att de mår bra, enligt experterna.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-09-15 17:36
Anders och Annika träffades på naturbruksgymnasiet Valstad i Gamleby. 1992 tog de över gården Solliden som tillhört Anders släkt i flera generationer. Båda har alltid varit intresserade av ekologiskt jordbruk. Och för 13 år sedan Kravcertifierade de gården. Grönsakerna har odlats utan bekämpningsmedel och säljs direkt till kunden. Inte heller spannmålet, som blir mat till djuren, är behandlat. Och de nästan 250 grisarna går ute större delen av året och får foder utan tillsatser, vilket gör att de växer i sin egen takt.- Det tar 6-7 månader för en Kravgris att bli slaktfärdig. Det är 3-4 veckor längre än för den så kallade Piggham-grisen som är vanlig i konventionell grisuppfödning, säger Anders Nilsson.Det ekologiska fodret gör att grisarna slipper problem med magen.- Olika magåkommor som är vanliga i konventionell grisuppfödning existerar inte här, säger Anders.Genom att korsa fyra olika raser har Annika och Anders avlat fram en lång och slank gris som tål solen bättre. - Våra har mörkare pigment än Piggham-grisen, säger Anders.Finns det då några synbara skillnader mellan Kravfläsk och vanligt fläsk? Ja. En Kravkotlett behåller exempelvis formen bättre när den steks, enligt Anders.- Ett djur som blivit hårt drivet får en annan fibersammansättning som gör att köttet krymper mer vid stekning, förklarar han. Annika och Anders är eniga om att en Kravgård innebär mycket jobb. De måste exempelvis köra ut foder till grisarna. Slaktdjur som vistas inne matas maskinellt genom ett knapptryck eller två. Ogräset på åkrarna är också ett bekymmer. Utan bekämpningsmedel frodas de objudna växterna som istället bränns bränns bort med en gasolbrännare, som spänns efter traktorn.- Samtidigt får man tåla lite ogräs som Kravodlare, så länge det inte hämmar grödorna, säger Annika.Trots att det ofta är tufft har de inga planer på att sadla om.- Det är en rolig produktionsform för man blir aldrig fullärd. Det är nya utmaningar hela tiden, säger Annika. Och Anders blir glad varje gång grisarna, till synes lyckliga, kör ner trynet i jorden.- Det är en fröjd att se dem i sin naturliga miljö, säger han.
Så fungerar Krav
Krav är en ekonomisk förening som tar fram regler för ekologisk odling.En Kravodlare får inte använda kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ).Djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Grisar ska exempelvis gå ute minst tre månader om året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad.Djurens foder ska vara fritt från tillsatser och bekämpningsmedel. Det får heller inte innehålla antibiotika, något som annars är vanligt för att förebygga sjukdomar hos slaktdjur.Källa: Krav
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om