När det gäller ostkusten är det primärt Oskarshamn som blir övningens nav. Där kommer det bli stridsmoment i stadsmiljö, eventuellt ansluter finska styrkor med färja och det blir även ökad aktivitet i luften.
Militära flygplan kommer också kunna ses i Tjust skärgård och kanske även in över land, berättar Philip Simon, kommunikationschef på Aurora 23. Övningsområdet sträcker sig längs större delen av ostkusten.
– Det är inte omöjligt att det blir marina enheter där ute också, säger han.
Enligt uppdaterad information om övningen kommer aktiviteten i vår del av landet inte att börja förrän i slutet av april.
Övningen genomförs mellan den 17 april och den 11 maj. Övningen bygger på ett scenario där Sverige utsätts för ett väpnat angrepp.
Närmare 30 000 personer kommer att delta i övningen. Utöver den svenska Försvarsmakten deltar även militära förband från 14 andra nationer – och inte minst ett stort antal civila aktörer.
– Det stora internationella deltagandet är en av de saker som utmärker den här övningen, säger övningsledaren brigadgeneral Stefan Andersson till Försvarsmaktens hemsida.
Övningen bygger på ett scenario där motståndaren inleder med en rad så kallade subversiva operationer, alltså störande och saboterande aktiviteter i samhället, och sedan genomför olika väpnade attacker. Övningen sker över hela Sverige – men med en koncentration till de södra delarna, inklusive Gotland.
De moment som övas rör allt från transporter till strid på marken, till sjöss och i luften. Inledningsvis ska exempelvis amerikanska förband med materiel förflyttas från gränsen till Norge i höjd med Trondheim ner till södra Sverige. I Västerhavet och i Östersjön övas kustförsvar och i södra Sverige deltar bland annat brittiska, finska och amerikanska enheter i luftförsvar när polskt
flyg attackerar.
Malmen i Linköping kommer att bli en av flygbaserna, vilket även det gör att det kan bli ovanligt många flygplan över Västerviks kommun. Försvarsmakten har vänt sig till länsstyrelsen i Östergötland och ansökt om tillstånd att få bedriva en utökad flygverksamhet på Malmen under övningsperioden. Försvarsmakten vill kunna genomföra 70 flygrörelser med helikopter dygnet runt under övningen.
Försvarsmakten begär även tillstånd att få genomföra 320 flygrörelser med stridsflygplan så länge Aurora 23 pågår.