Giftalgerna driver ut till havs
Under de senaste dagarna har havet utanför Västervik varit fullt av den giftiga cyanobakterien. Men på tisdagen såg situationen bättre ut, och några problem för dagens kanalsim i Gränsö kanal ska det inte vara. Varken turistbyrån eller Lysingsbadet har märkt av några avbokningar på grund av algblomningen.
Men några avbokningar på grund av de giftiga cyanobakterierna, eller blågröna alger som de också kallas, har turistbyrån inte märkt av. Däremot var det många som ringde under måndagen med frågor om algblomningen.
- Vi kan ge råd till de som ringer hit om vilka badplatser som är lämpliga att besöka. Även om vi inte själva har kontrollanter ute så ringer folk till oss och berättar hur det ser ut på olika ställen, säger Stina Ericsson.
Även på Lysingsbadet har man märkt av folks oro inför algblomningen. Jonas Wikström, anläggningsansvarig på Lysingsbadet, säger att många ringer och frågar hur det ser ut och om det går att bada, men att ingen ännu har avbokat sin semester på Lysingsbadet.
- Men ungefär tio till femton procent av våra gäster är personer som inte har förbokat utan istället följer väderleksrapporterna och åker dit där vädret är bäst. Det är möjligt att några av dem har blivit bortskrämda, speciellt som vi har mindre antal gäster i år jämfört med rekordåret 2003.
På tisdagen drev mycket av algerna ut till havs, och enligt Jonas Wikström finns det gått om badmöjligheter på Lysingsbadet. Det säger även Stina Ericsson på turistbyrån, som bland annat nämner Gamlebyviken, vissa delar av Korpaholmarna och Bjursund utanför Loftahammar som badplatser som inte drabbats av cyanobakterien.
Under tisdagen var kommunen ute och tog prover på vattnet vid många badplatser. Bland annat kontrollerades vattnet i Gränsö kanal, och någon fara för dagens kanalsim ska det inte vara.
Men trots att det går att bada på flera platser uppmanar kommunekologen Gun Lindberg fortfarande folk att vara försiktiga. Cyanobakterien, som ser ut som rabarbersoppa, är giftig och kan bland annat orsaka hudutslag. Och den gulgröna sörjan driver fortfarande omkring både i skärgården och ute till havs.
- De stråk som ligger och driver på vattnet är helt klart cyanobakterier, även om det ibland kan se ut som frömjöl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!