Gift i grundvattnet kan ge problem i framtiden

Den sedan länge konkursade och rivna kemtvätten på Södra Järnvägsgatan i Västervik gör sig fortfarande påmind. Nya provtagningar visar att gift läckt ner till grundvattnet under Västerviks stad.

Västervik2008-01-24 13:01
Kommunens miljöskyddsinspektör Christer Ramström och miljötekniker Christer Hermansson jobbar med att undersöka fastigheten Skeppet, intill Willys. De har tagit flera prover i marken, både på tomten och på andra ställen i närheten, och hittat flera allvarliga föroreningar. De högsta halterna av perkloretylen, ett lösningsmedel, uppmättes där avloppet från kemtvätten en gång gick ut mot Södra Järnvägsgatan. På en mätpunkt uppmättes 820 mikrogram perkloretylen per liter vatten. Världshälsoorganisationens gränsvärde för dricksvatten går vid 40. - Värdena är så höga att det kan innebära problem. Perkloretylen är ett lösningsmedel som kemtvättar använder än i dag. Det är en kemikalie som bryts ner till andra ämnen med olika egenskaper - de värsta av dem är cancerframkallande, berättar Christer Ramström och fortsätter:-Det som är speciellt med dem är att det är tyngre än vatten, alltså rinner de snabbt rakt igenom vatten och jord tills de träffar på berg. Till slut rinner de utmed berget tills de fastnar i någon spricka. När tvätten revs 1996 såg avloppsrören ut som hängrännor, de var så sönderfrätta att bara överdelen av rören var kvar.Innebär föroreningarna någon risk för människors hälsa?- Inne i Västervik har alla kommunalt vatten, men har man egen brunn kan man få i sig det förorenade vattnet och ett långvarigt intag kan ge en ökad risk för cancer, säger Christer Ramström.- I dag är Västervik inte beroende av sitt grundvatten, men vad som händer i framtiden kan ingen veta. Vi måste ta en diskussion om grundvattnets värde, säger Christer Hermansson och ger Malmö stad som exempel. Där har man i dag stora problem med förorenat grundvatten.Redan i slutet av 90-talet, när Willys byggdes och sjukhuset provborrade för en brunn, hittade man spår efter klorerade lösningsmedel på tomten. Även i Arlas brunn vid mejeriet hittades föroreningar vid den tiden, men den stängdes när man fick vetskap om detta. Vattnet från den användes aldrig i osttillverkningen, utan bara till att diska med.Det man nu har gjort är att inleda en förstudie. Resultatet av den kommer sedan att skickas vidare till Länsstyrelsen, som ska avgöra om man ska inleda en huvudstudie. Det är i slutänden Naturvårdsverket som avgör om Västerviks ska få några bidrag för att inleda en huvudstudie, men som det ser ut i dag kommer man sannolikt att försöka få till stånd en sådan. Då kommer ännu fler prover att tas. En huvudstudie kan sedan visa om det är nödvändigt att sanera marken. - Beroende på var giftet ligger finns det lite olika åtgärder att välja på, man kan pumpa upp det och det finns även olika filter att använda. berättar Christer Hermansson.Som det ser ut i dag får man varken gräva eller bygga på tomten.
Föroreningar vid Skeppet
Genom provborrningar har miljöteknikerna undersökt grundvattnet på sex punkter vid Skeppet, på två ställen vid sjukhuset, en plats vid "Slipbron" och på en plats vid fastigheten Härvan (Telegrafen).Resultaten är mycket varierande men klart är att det förekommer stora mängder perkloretylen i grundvattnet under Skeppet. Perkloretylen är ett lösningsmedel som när bryts ner omvandlas till andra giftiga kemikalier; treetylen, dietylen och vinylklorid. Giftet kommer från en kemtvätt som låg på platsen en gång i tiden. Kommunens miljöskyddsinspektör vill ta ytterligare prover på Skeppet och inleda en huvudstudie.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om