Gesällbrev i konstvävning

Hon gillar insekter och att fånga naturmotiv med kameran för att sedan göra vävmönster av dem. Nu har Malou Andersson från Almvik fått sitt gesällbrev i konstvävning.

Malous insektsmönster, till vänster, samt vackra gesällprov, till höger, har väckt uppmärksamhet i en av fackbranschens tidningar. Gesällprovet blev så lyckat att Nationalmuseum visat intresse för att köpa det. I bakgrunden en hemvävd matta i lekfull ton.

Malous insektsmönster, till vänster, samt vackra gesällprov, till höger, har väckt uppmärksamhet i en av fackbranschens tidningar. Gesällprovet blev så lyckat att Nationalmuseum visat intresse för att köpa det. I bakgrunden en hemvävd matta i lekfull ton.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-01-05 00:06
Malou är hemma hos föräldrarna över helgerna. Sedan flera år bor hon i Stockholm där hon har gått den treåriga textila hantverksutbildningen på HV skola i Stockholm. HV står för Handarbetets vänner och Malou sökte dit sedan hon fått smak för vävningen på Gamleby folkhögskolas vävlinje.- Jag visste inte vad jag skulle göra och tänkte egentligen söka fotoskolan. Men så blev det vävning i stället. Jag vet inte varför men i dag är jag väldigt glad att det blev så, säger hon.I våras avslutade hon utbildningen i Stockholm och tog sitt gesällbrev. Något som blivit allt mer ovanligt.- Man kan välja mellan att göra ett examensarbete eller ta gesällbrev men bara några få i min klass valde gesällbrev, berättar Malou som själv valde det för att få ett yrkesbevis som fungerar både i Sverige och utomlands.Gesällprovet bestod av en 150 centimeter lång och 105 centimeter bred matta i så kallad flossteknik, med titeln Spår.- Jag fick idén en kväll i november 2007 när jag gick hem från tunnelbanan. Det hade snöat och jag såg spår i snön och tyckte det var så fint att jag vara tvungen att fota av dem. När jag sedan började fundera på design till gesällprovet kom jag att tänka på den bilden.Det tog Malou 212 timmar att färdigställa mattan, som består av mer än 35 000 knutar.- Men då har jag också räknat in tiden jag färgat in garnerna, säger hon.Mattan blev så uppskattad att Nationalmuseum visat intresse för att köpa den. Men Malou är tveksam till att sälja.- Det var det sista jag gjorde på skolan och den är ju mitt gesällprov. Det är kanske roligare att behålla den och kunna visa upp den i egna sammanhang, säger hon.Sedan utbildningen avslutades har Malou inte kunnat väva lika mycket som förut. - Min lägenhet är bara 25 kvadrat så jag får inte in vävstolen där. Men nu ska jag försöka hitta ett vanligt jobb och samtidigt en lokal där jag kan väva. Då kan jag kanske jobba deltid och väva resten av tiden, säger hon.Under tiden består Malous handarbetsinsatser av saker som stickning och broderier. Insekter är ett vanligt förekommande motiv, både när hon broderar och väver.- Jag gillar insekter! säger hon glatt. De flesta i alla fall. Och nu tänkte jag försöka komma över min tvestjärtsfobi genom att göra något på det också, säger hon och skrattar.Närmast framåt väntar ett uppdrag för tidningen Vävmagasinet där Malou ska låta sig inspireras av gamla så kallade finnvävar och skapa ett modernt mönster för tidningens läsare. Och i februari ska hon tillsammans med klasskamrater från HV skola ställa ut på möbelmässan.- Förhoppningsvis kan jag få lite beställningar där, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om