Generösa regler för uppsagda
Starta-eget-bidrag och avgångsförmåner ska underlätta besparingar inom landstinget.
På måndag presenterar landstingets personaldirektör Håkan Petersson det dokument som tagits fram och som presenterar hur denna omställning ska ske så smidigt som möjligt.
Men redan nu kan VT redogöra för huvuddragen i dokumentet, "Förändring och omställning 2004".
Dokumentet har tagits fram av personalansvariga inom landstinget och redogör bland annat för vilka åtgärder som ska genomföras, vilka stödinsatser som planeras för dem som blir uppsagda, vilka arbetsrättsliga regler som gäller och hur konsekvensbeskrivningar för arbetsmiljön ska tas fram.
Landstingets personaldirektör Håkan Petersson berättar att såväl företrädare för verksamheten som för de fackliga organisationerna är nöjda med innehållet i det utkast som tagits fram.
- Nu återstår mest formaliteter som hur vi ska definiera arbetsrättsliga bitar som turordningsbegreppet och driftsenhetsbegreppet, säger Håkan Petersson.
En del av åtgärderna som presenteras i dokumentet har sin grund i förmåner som redan i dag finns inom landstinget. Exempelvis den ekonomiska ersättning en anställd kan få om den sägs upp på grund av arbetsbrist. Där har landstinget sagt sig vara villigt att i stället betala ut motsvarande ersättning i så kallat starta-eget-bidrag till dem som frivilligt lämnar landstinget. För personer som varit anställda i mer än 15 år handlar det om en årslön. De som varit anställda i mellan 10 och 15 år kan få nio månadslöner och övriga anställda sex månadslöner. Stödet kan beviljas under förutsättning att det underlättar omställningsarbetet.
Landstinget väljer också att i nuvarande situation vara mer generös med tolkningen av avtalen för särskilda avgångsförmåner. Normalt förlorar uppsagda sin rätt till sådana ekonomiska förmåner om de erbjuds men tackar nej till jobb på annan ort. Landstingets syn är annars att man som uppsagd måste räkna med att kunna omplaceras var som helst i länet.
-Men i det här läget är vi mer positiva till att betala ut sådana avgångsförmåner om exempelvis någon som sägs upp i Västervik inte vill ta ett jobb i Kalmar, säger Håkan Petersson.
För anställda som erbjuds -och accepterar -jobb i en annan kommun är landstinget beredd att betala reseersättning under maximalt sex månader.
I dokumentet slås också fast att personal som fyllt 60 år kan få avtal om särskild ålderspension under förutsättning att tjänsten kan dras in eller användas för omplacering av annan anställd som annars riskerar att sägas upp.
Huvudsyftet med åtgärderna är att minimera antalet uppsägningar inom landstinget. Men att undvika uppsägningar helt går inte. Därför behandlar dokumentet noggrant hur uppsägningarna ska hanteras och följas upp.
Bland annat ska uppsagd personal få stödinsatser i grupp, och vid behov även individuellt.
Cheferna måste också utbildas för att kunna hantera uppsägningarna och de reaktioner de kan möta. Dokumentet ger riktlinjer om hur uppsägningssamtalen ska genomföras. Cheferna uppmanas bland annat att vara praktiskt förberedda på hur budskapet ska framföras, och på att få mötas av känslor som sorg och aggressivitet.
Dokumentet diskuterar också två alternativ för en bemanningsmodell för uppsagda, det vill säga hur framtida tjänster ska tillsättas.
I samband med att dokumentet presenteras på måndag, kommer landstingsdirektör Johan Assarsson att redogöra mer i detalj för hur omstruktureringarna ska genomföras. Bland annat genom att presentera 17 olika uppdrag som arbetats fram av landstingsledningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!