Generationsskifte på Totebo gård

– Den här kossan är väldigt kelig och gillar att jag sitter här en stund, berättar Kristin.

– Den här kossan är väldigt kelig och gillar att jag sitter här en stund, berättar Kristin.

Foto:

Västervik2004-10-23 01:00
Ungdomarna Kristin Ottosson och Daniel Johansson tvekade inte när Kristins pappa Christer Ottosson meddelade sitt beslut att trappa ner efter drygt 20 år som lanbrukare på Totebo gård.

? Vi kände båda att vi ville satsa på att ta över gården. Att få arbeta åt sig själva är en frihet, trots att jobbet innebär arbete morgon och kväll alla dagar i veckan. Vi är båda uppväxta i lantbruksmiljön så vi är fullt medvetna om vad vi gett oss på, berättar Kristin.

De berättar om arbetet på gården och om sina framtidsplaner. Christer finns i bakgrunden om det behövs goda råd. Han är tacksam för att traditionen får fortsättning inom familjen:
? Det känns mycket bra att ungdomarna vågar satsa i dessa tider då antalet gårdar med mjölkkor minskat över hela landet i en rasande fart.
? En bonde är också företagare och investeringarna i stall och gård måste ge avkastning. Också när juldagsmorgon glimmar så går bonden till stallet precis som årets alla andra tidiga morgnar. Men det har gått i blodet hos mjölkbönder och tillhör vardagens sysslor liksom allt annat arbete på gården. Inte en dag har jag ångrat mitt yrkesval, berättar Christer.

Efter arbetet som bonde på släktgården Karlebo strax utanför Totebo kom Christer med familj 1981 till Totebo och arrenderade gården som han köpte elva år senare.
Vid årsskiftet tog Daniel, 29 år, och Kristin, nyss fyllda 25 år, över gården. Då hade de avslutat en ettårig kurs för ladugårdsförmän i Gamleby. Besättningen är på 56 mjölkkor och femtontalet kalvar. Dessutom har de 30-talet amkor betande på arrendemarker i närheten. Betes- och åkermark är på cirka 150 hektar.
Lantbrukslivet var inte helt självklar framtid för dem. Daniel är uppväxt på gården Askerum i Loftahammar. Han satsade på en träteknisk utbildning på gymnasiet och fick därefter anställning på fabriken i Totebo.
Kristin som växt upp på Totebo gård studerade fyra år vid naturbruksgymnasiet i Gamleby. Hon fick därefter jobb på fabriken i Totebo och träffade Daniel här. De blev sambo och flyttade in i den så kallade arbetarbostaden på Totebo gård.

? Vi känner oss väl tillrätta och är nöjda med jobbet som mjölkbönder, säger Daniel som nu har kommit in till Kristin i ladugården där hon håller på att ge foder åt korna.
Här får korna kraftfoder sex gånger om dagen såväl manuellt som automatiskt. Mjölkningen är automatiserad. Maskinen med vidhängande dator flyttas enkelt och smidigt på räls från ko till ko.
? Efter drygt två timmar är vi klara med mjölkningen och läser av datorn som visar kilovikten mjölk från varje ko. Sedan väntar en stund med pappersexercis. Den är viktig att sköta varje dag, bland annat så måste varje nyfödd kalv anmälas inom sju dagar för att få sin gula nummerlapp i örat. Vår strävan är att efterhand göra investeringar som håller sig intakt med en modern bonde.
? Den gamla traditionen som funnits på Totebo gård med sommarfester, skolutflykter och andra sammankomster för Totebos invånare fortsätter vi med självklart, säger Kristin och Daniel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om