Gemensamma mål krävs i skolan
Förståelse för innehållet är viktigare än att kunna rabbla fakta.
Foto: ANDERS STEINER Lust att lära rätt att lyckas är mottot för undervisningen i Västerviks kommun, men det passar också som motto på den nationella utvärderingen, säger Gunnar Iselau som är utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun, men också expert i Skolverkets nationella utvärdering.
Foto:
Det konstaterar Gunnar Iselau, utvecklingsledare på barn- och utbildningskontoret i Västervik och och expert i Skolverkets nationella utvärdering NU-03 som presenterades i förra veckan.
? Västerviks kommun är känd i Sverige som en framåt pedagogisk kommun. Vi har varit med i undersökningar och fått studiebesök från andra kommuner.
Den nationella utvärderingen visar att svenska elever är duktiga i engelska, bra på att samarbeta, kommunicera och lösa problem. Däremot finns flera brister i kunskapsmålen och det är också tydligt att nivån på kunskaperna varierar mellan skolor i landet, liksom vilka kunskaper eleverna får. Kursplanerna styr inte verksamheten och betygssättningen är inte heller rättssäker och likvärdig. Skolverket konstaterar att detta är frågor som måste belysas och att lärare måste få stöd från såväl rektor som från verket.
En oroväckande trend är att elevernas kunskaper spretar ? vad de kan skiljer sig mellan skolor och klasser. Det finns nationella styrdokument som det är upp till lärarna att tolka och som de sedan ska ha som utgångspunkt för att utforma undervisningen tillsammans med eleverna. Något samarbete om tolkningen av styrdokumenten inom lärarkåren blir det dessvärre inte så ofta, vilket naturligtvis leder till väldigt skilda tolkningar.
? Vi har jobbat mycket med styrdokumenten i Västervik, ändå är det precis som nationellt alltför olika tolkningar av dem.
? Undervisningen ska utformas efter elevens individuella behov, men samtidigt blir det allt mer arbete på egen hand. Det blir mycket göra och för lite fundera tillsammans över vad man gjort. Styrdokumenten styr för lite och då får man en splittrad bild.
Vad finns det för bot mot det?
? Då är det viktigt att lärarna får tid att tolka sitt pedagogiska uppdrag tillsammans. Vad är syftet med undervisningen? Det utvecklingsfunktionen på förvaltningen jobbat med är att lyfta fram uppdraget och stötta rektorer och lärare i att uppfylla det.
Den nationella undersökningen har också kommit fram till att samtal om de pedagogiska målen är av stor vikt.
? Jag har kunnat bidra med att man ska utvärdera det som är viktigt och inte det som är lätt att mäta. Vi tittar särskilt på vilka egenskaper styrdokumenten vill att eleverna ska utveckla.
Det gäller framför allt att satsa på att eleverna ska förstå innehållet i ämnena i.stället för att bara lära sig att rabbla fakta. Skolan både i Västervik och i Sverige som helhet har också svårt att uppfylla pojkarnas behov och det är ett problem som står i fokus just nu.
? Skolan har problem att möta pojkarnas behov och att tända gnistan hos dem. Vi funderar på hur vi ska kunna sätta dem i en lärsituation som gör att de lyckas.
Gunnar Iselau har arbetat under tre förvaltningschefer som alla varit väldigt pedagogiskt medvetna.
? Nils Westberg var en pedagogisk kulspruta, Lennart Fredriksson tog fram barnperspektivet och Lena Karlberg lyfter fram arenor för pedagogiska samtal.
Det kan verka logiskt att det ska vara just så på barn- och utbildningsförvaltningen, men enligt Gunnar Iselau är det dessvärre inte så vanligt.
? Ofta är förvaltningschefer engagerade i administration och ekonomi och det är vad chefen är engagerad i som sätter spår i verksamheten. Men Västerviks förvaltningschefer har alltid haft ett pedagogiskt fokus.
? Lusten att lära försöker vi hålla högt, men också rätten att lyckas. Det finns ett engagemang i arbetet bland lärarna och det tror jag har sitt ursprung i att man jobbat mycket med målen i undervisningen.
Utvärderingen av kvaliteten i den svenska skolan kommer att få uppföljningar med fokus på lärarens betydelse för elevens resultat, respektive en fördjupning i vad det beror på att vissa elever är i svårigheter i sitt lärande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!