Ge filodegen en chans

"Filodeg som är papperstunn, gjord av vetemjöl, salt, vatten och olja."
Mer än så behöver ni inte kunna.
Världens mest användbara uppfinning.

Turkisk deg. Filodeg är en urgammal tradition med rötter i Turkiet. I dag hittar man den i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. En synnerligen användbar import. På bilden ses  äppel- och ricottafylld filodeg.Foto: Monika Gottfridsson

Turkisk deg. Filodeg är en urgammal tradition med rötter i Turkiet. I dag hittar man den i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. En synnerligen användbar import. På bilden ses äppel- och ricottafylld filodeg.Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2006-03-16 00:25
Ja, ja. Jag vet att ni kommer att ringa och mejla er blå med allt från hjulet till segelbåten, ipoden och diskmaskinen. Visst finns det en och annan teknisk mojäng som har sina finesser. Men ge filodegen en chans. Det är allt jag begär.
En till synes barnsligt enkel komposition som kan förflytta berg av smaker med sin lövtunna mångsidiga elegans.
Den kostar typ ingenting. Den håller i ett år i frysen. Den är tusen gånger gånger magrare än smördeg. Den får allt att smaka gott. Och - den är rolig att använda.

Det är faktiskt tillåtet att ha kul när man lagar mat. Även om det inte känns så alla snömoddiga fiskpinnetisdagar i livet.
Det är lager på lager-principen som gäller. Att stå och pensla filoark med smält smör och olja är perfekt familjeterapi i datorsjuka hem. Att få vika sina egna knyten, cigarrer och strudlar tycker den buttraste tonåring är förvånansvärt underhållande.
Och det fina i kråksången är att filodeg kan fyllas med precis vad som helst - det är upp till tycke och smak. Sötsugna kan få sitt, veganerna likaså och orientalfantasterna kan frossa fullt ut.

Filodeg har rykte om sig att vara grekiskt, men härstammar egentligen från Turkiet. I Istanbul höll sig finare hushåll förr med två filodegsbagare - en till söt baklava och en till den matigare rätten börek (en sorts piroger).
I butiken hittar man oftast filodeg i frysdisken, men ibland säljs den färsk. Leta även efter namnen yufka eller kore. Det beror på vilket ursprung degen har.

Filodeg används över stora delar av Mellanöstern och Balkan. Den påminner om strudeldeg, men innehåller inte ägg.
Degen är verkligen lövtunn och skör. Det är en hel vetenskap att lära sig kavla ut arken själv, därför köps nästan all filodeg färdig i dag. Se till att den är ordentligt tinad innan du börjar jobba med den, annars bryts den i bitar. Filodeg ska helst förvaras lufttätt, så låt arken ligga kvar i förpackningen så länge som möjligt.
Magrare pajdeg, skojigare piroger eller frasigare efterrätter - valet är ditt. Filodegen är med på allt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om