Gård i Västervik isolerades efter upptäckt av svår smitta
"Din djurbesättning kan vara smittad av paratuberkulos".
- Vi har beslutat spärra din besättning då det finns misstanke om att djuren kan ha smittats av paratuberkulos, skriver jordbruksverket till lantbrukaren.
Senast Sverige hade ett utbrott av paratuberkulos var 2000.
I början av denna vecka beslutades att alla omkring 300 köttdjur på Horns kungsgård i Löttorp på norra Öland måste nödslaktas för att stoppa en utbredning av den smittsamma Johnes sjukdom, även kallad paratuberkulos.
Förutom slakt och en noggrann sanering av stallarna får inga idisslande djur beträda gårdens betesmarker under de två närmaste åren för att förhindra att sjukdomen bryter ut igen.
Paratuberkulos är en kronisk tarminfektion hos idisslare orsakad av en bakterie som sprids via foder och förorenat vatten.
Totalt sju andra andra gårdar på Öland och på fastlandet har nu spärrats av sedan djur på dessa gårdar har varit i kontakt med den tjur i Löttorp som bar på smittan.
Jordbruksverket har kunnat konstatera att det djur som insjuknade i Löttorp på Öland köptes in från den nu spärrade gården i Västervik.
- Eftersom djuret kan ha varit smittförande redan då det vistades i din besättning finns det misstanke om att din besättning kan vara smittad av paratuberkulos, skriver Susanne Park på jordbruksverkets smittbekämpningsenhet till lantbrukaren i Västervik.
Spärren innebär bland annat att inga djur får föras till eller ifrån gården. Varken gödsel eller urin får spridas inom fastigheten utan särskilt tillstånd av jordbruksverket.
Inget djurfoder får föras ut från gården och djuren ska hållas inomhus. Obehöriga äger inte tillträde till fastigheten och får inte ha kontakt med djuren.
Besökare som är nödvändiga för normal drift ska använda särskild utrustning och skyddskläder. När han/hon går ut från utrymme där djur vistas ska noggrann smittrening och desinfektion vidtagas.
Den som arbetar med djuren på gården måste använda särskilda skyddskläder och stövlar som inte får lämna fastigheten. Även här ska noggrann smittrening och desinfektion vidtagas vid utträde från den spärrade fastigheten, påminner jordbruksverket.
Även fordon och arbetsredskap måste noggrant rengöras och desinfekteras innan de får föras från den spärrade gården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!