Allt började hösten 2009 då Lars Oscarsson insåg att garagetaket på villan i Gamleby behövde läggas om. Det är ett ganska litet tak, bara några få kvadratmeter, med svag lutning som är klätt med tjärpapp.
- Jag hörde av mig till en takläggare och vi kom överens om att han skulle utföra arbetet, berättar Lars Oscarsson. Men tiden gick och jag såg inte till någon takläggare så jag började ringa utan att lyckas få kontakt.
- Sedan träffade jag honom personligen i höstas och påminde om vår överenskommelse. Han kom inte ihåg den, men lovade komma i slutet av vecka 38 förra året. Efter flera påstötningar kom han i slutet av vecka 42 och påbörjade jobbet. Det mesta av takpappen kom på plats och han lovade återkomma på måndagen i vecka 43. Han lämnade en gasoltub på taket och där står den än och jobbet är inte uträttat.
Regnvatten från taket leds via hängränna ner på taket. Just där finns ingen ny tjärpapp. Där är det möjligt att fukt kan tränga in. Samma sak i takets framkant. Där tjärpappsvåderna börjar finns ingen omlottlagd papp så där är det också möjligt för fukt att tränga in under pappen.
- Vi lägger inte om garagetaket för att det är skojigt utan för att det är nödvändigt, säger Lars Oscarsson. Vad händer om det har regnat in och vi har fått fuktskador på grund av att taket inte är färdiglagt?
Therese Allinder, jurist på Villaägarna:
- Hantverkaren ska under alla förhållanden utföra tjänsten fackmässigt, huset får inte skadas. Om huset skadas under tiden kan han bli skadeståndsskyldig om det inte visar sig att anledningen till att arbetet inte blivit genomfört har varit utanför hans kontroll.
Vi har, utan framgång, sökt den aktuelle takläggaren.
Gasoltuben står kvar, taket är inte färdiglagt och Lars Oscarsson vet inte vad han ska ta sig till.