"Går ur a-kassan men stannar i facket"

Närmare 5 000 kronor mer per år kostar förändringarna i a-kassan. Många lämnar därför a-kassan men stannar i facket. Trots att de tappar mycket av sin ekonomiska trygghet.

Sura. Per Johansson, ombudsman på LO får samtal från många arga medlemmar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Sura. Per Johansson, ombudsman på LO får samtal från många arga medlemmar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto:

Västervik2007-02-02 00:25
Först om några veckor börjar effekten av försämringarna av a-kassan sjunka in hos flertalet. För trots att a-kasseavgiften höjdes rejält vid årsskiftet så har det totalt blivit mera i lönekuvertet hos de flesta tack vare jobbskatteavdraget. Att a-kassan blivit dyrare märks alltså inte så mycket.
Bakom a-kassehöjningen ligger regeringens beslut att a-kassan ska bära en större del av sina egna kostnader. Det innebär en utgiftsökning med mellan 150 och 300 kronor i månaden för alla medlemmar utom de som är helt arbetslösa

Dessutom har skattereduktionen för a-kasse- och fackavgifterna tagits bort. Tidigare fick vi rabatt med 40 procent av a-kassan och 25 procent av fackavgiften - pengar vi fick tillbaka på skatten. Att den lindringen försvunnit märks först när vi deklarerat nästa år.

Per Johansson, ombudsman på LO, säger att många är arga.
- Det här kostar ungefär 5 000 kronor mer per år. Ändå är det inte så många som lämnar facket. De som gör något går ur a-kassan i stället. De känner en trygghet med att vara med i facket och det räcker för dem, säger han.
Konsekvenserna av ett utträde ur a-kassan blir en lägre ersättning i händelse av arbetslöshet. Dagpenningen är då 320 kronor per dag före skatt för den som uppfyller alla villkor och tidigare har arbetat heltid. För medlemmar i a-kassan är högsta dagpenningen i stället 680 kronor före skatt - den har sänkts från max 730 kronor.

- Om det senare i år blir obligatoriskt att vara med i a-kassan, vilket är sannolikt, så måste de som går ur nu börja från början och tjäna in arbetsvillkoren igen, säger Sven-Gunnar Sööder, rekryteringsansvarig på tjänstemannaförbundet HTF.

Karl-Petter Thorwaldsson, IF Metall, jobbar med att få medlemmarna att stanna i facket och det går, enligt honom, bra. Utmaningen är att få de studerande att vara kvar. Försämringarna i a-kassereglerna drabbar dem hårt. Dessutom blir det tufft för dem som är arbetslösa. Försämringarna för dem träder i kraft först den 5 mars.

- De arbetslösa blir fattiga. De förlorar flera tusenlappar när högsta dagpenningen sänks och ersättningsnivåerna trappas ned, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
I rena pengar kostar a-kassan efter höjningen i de flesta fall omkring 350 kronor per månad. Billigast är Akademikernas som kostar 240 kronor. Dyrast är Musikernas med 433 kronor i månaden. Tidigare var avgifterna runt en hundralapp.
Förändringarna av a-kassan
Medlemsavgifterna höjs mellan 150 och 300 kronor per månad. A-kasse- och fackavgifterna ger ingen skattereduktion längre.
Arbetsvillkoret skärps.
Beräkningen av arbetslöshetsersättningen ändras.
Den överhoppningsbara tiden förkortas från 7 år till 5 år.
Den högsta dagpenningen sänks från 730 kronor till 680 kronor.
Studerandevillkoret försvinner så det går inte längre att få arbetslöshetsersättning grundad på studier.
Möjligheten att få ersättning under studieuppehåll försvinner.
Ersättningsnivån sänks från 5 mars 2007.
Källa: Iaf

Länktips: Gå in på www.iaf.se, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringarna, och se hur hög a-kasseavgift du betalar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om