Går ihop för en lugn studentvecka

De två senaste årens studentfiranden i Västervik har varit lugna. Den trenden vill man hålla i och därför har de blivande studenterna informerats om vad som gäller.

Anständighet. Jörgen Jonsson, gymnasiechef, säger att det måste vara anständiga budskap som eleverna skriver på sina kortegevagnar.

Anständighet. Jörgen Jonsson, gymnasiechef, säger att det måste vara anständiga budskap som eleverna skriver på sina kortegevagnar.

Foto: Elin Lönn

Västervik2017-06-01 20:00

Under torsdagseftermiddagen samlade man gymnasiets avgångselever i aulan för att informera om vad det är som gäller under studentveckan. Med på informationsmötet fanns representanter från gymnasiet, räddningstjänsten, polisen, fältarna och bostadsbolaget. Även föräldrarna har informerats och bakgrunden är de omfattande skadegörelser som drabbade gymnasiet under studentveckan 2013 och 2014. Skolintendent Jenny Gustavsson säger att de funderade på hur de skulle bryta trenden med mycket festande och förstörelse på skolans område. Några saker som man jobbar med är avspärrningar av skolområdet under kvällar och nätter samt bevakning av området.

Lisa Koblanck, polis, säger att skadegörelse kan ge böter eller fängelse i upp till ett år, men att det ofta är skadestånden som blir de tyngsta straffen eftersom man som ung ofta blir skuldsatt. Det var dock ingen som dömdes efter vandaliseringarna 2013 och 2014.

– Då var vi inte förberedda på samma sätt, säger Andrea Brändström, intendent på enheten för räddningstjänst och samhällsskydd.

Jenny Gustavsson säger att det var rena turen att det inte var någon som skadades vid tillfällena. Hon berättar att elever hade klättrat upp på glastaket ovanför gymnasiebiblioteket och att en person hade lämnats däckad i en kundvagn utanför. Och de senaste årens information och förmaningar verkar ha gett resultat, under 2015 och 2016 hade man i princip ingen skadegörelse alls.

– De senaste åren har elever kommit fram till oss och frågat om allt är lugnt. De är glada över att det har varit lugnt, säger Jenny Gustavsson.

Det är dock inte bara fram till studenten som eleverna har krav ställda på sig, skoldagen sträcker sig fram till att eleverna klivit av kortegevagnarna. I vagnarna får de inte ha med sig någon alkohol och det finns krav på anständighet gällande budskapen på vagnarna. Gymnasiechefen Jörgen Jonsson säger att det varit en del snusk och trams förr, men att de inte tolererar sånt.

– De måste ta bort det, annars går inte vagnen iväg.

Kommunens fältassistenter kommer också att göra sitt bästa för att studenternas skolavslutning kommer bli så bra som möjligt. Marcus Wettersten, fältare, säger att de kommer jobba natt under hela studentveckan och att de kommer ha extrapersonal under några dagar.

– Vi kommer att finnas ute på niornas avslutning också och man kan ringa oss om man vill ha stöd. Föräldrar får också ringa, men det är ungdomarna som vi jobbar för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!