Gammal kyrkväg invigd
Det var alltid sex man, plus en brännvinspojke, som såg till att den döde kom till kyrkan.
På plats fanns bland annat landshövding Sven Lindgren, men även kommunalråd Harald Hjalmarsson, kulturnämndens ordförande Peter Lundgren, intendent Barbro Friberg och en rad andra både kända och okända människor.
Vråkabygdens byalags ordförande Fred Bergholtz hälsade välkommen, varpå han sa att detta var en mycket stor dag för Vråkabygdens byalag.
- Vi tar nu den gamla kyrkvägen i bruk igen, den väg som folk vandrat i sekler i både glädje och sorg. Han tackade också både kommunen och länstyrelsen för de ekonomiska insatserna som gjorts för att göra detta möjligt.
Barbro Friberg berättade en del om det kulturhistoriska som anknyter vägen och bygden runt omkring.
Bland annat berättade hon att Vråka by är kommunens största, att det mitt i Vråka by finns gravfält från vikingatiden, med ett 100 talet gravar. Vidare att det finns järnåldersgravfält vid Hälleberg, att det funnits två runstenar från 1700-talet utefter den här kyrkvägen med mera.
Susanne Andersson som tidigare var ordförande i byalaget är den som drivit den här frågan med kyrkvägen hårdast. Redan för tre år sedan var hon i kontakt med kultur- och fritidsnämnden för att få hjälp.
- Vi fick omgående hjälp av Barbro Friberg som tog fram det mesta om den kulturhistoria som finns i området. Dessutom har vi fått hjälp av länstyrelsen så vi kunnat skylta upp de mest intressanta platserna utefter vägen, berättar Susanne Andersson.
I sammanhanget håller man även på att restaurera en raststuga som finns utefter Nocketorpsvägen.
- När någon avled i Vråka eller i bygden transporterades den avlidne till Västra Eds kyrka utefter nämnda väg, något som är en gammal sed.
- Det var då alltid sex man, plus en brännvinspojke som såg till att den döde kom till kyrkan. Efter halva vägen kom man till ett ställe som heter Trångklev. Där gjordes alltid en paus innan man fortsatte till kyrkan i en andra etapp.
Utöver detta finns massor av kulturhistoria runt vägen, berättar Susanne Andersson innan hon tar emot landshövdingen.
Därefter var det dags för Sven Lindgren att klippa det blå/gula bandet samtidigt som han förklarade det hela invigt.
Riksspelman Pelle Björnlert som bor i Vråka gick sedan först tillsammans med en rad andra spelmän vilka spelade medan den stora massan fyllde på med landshövdingen i täten. Redan efter några hundra meter var det sedan dags för det första stoppet där det gamla gravfältet från Vikingatiden är beläget. Under dagen blev det sedan raster vid en rad platser innan man fram på eftermiddagen var framme vid Västra Eds kyrkoruin där kyrkoherde Brita Bodger Bladh tog emot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!