Gamlebys framtid uppe till diskussion
En ny fotbollsplan och en strandpromenad mellan gästhamnen och Hammarsbadet. Det var två av de frågor som rör Gamlebys framtid som diskuterades när de politiska partierna mötte allmänheten innan torsdagens kommunfullmäktigemöte på Valstads Naturbruksgymnasium.
Planer. Per Allerth presenterade planer på att anlägga mobilt konstgräs på Tjustvallen .
Foto:
- Det är kapitalförstöring att inte använda anläggningen hela året. Vi har tagit fram en plan där man kan anlägga mobilt konstgräs över gruset och därmed få en väldigt bra fotbollsplan. På vintern kan sedan gräset flyttas och användas på annat håll i kommunen, till exempel i en idrottshall, säger han.
Kostnaden skulle bli omkring tre miljoner kronor - en siffra som är framtagen efter att idrottsklubben sneglat på andra platser där konstgräs används. En rad fördelar finns enligt klubben med att använda Tjustvallen. Omklädesrum, belysning, läktare och toaletter finns redan och därför behöver satsningen inte kosta mer än nödvändigt.
Tjustbanans utveckling är också en fråga som berör många Gamlebybor. I samband med frågan, diskuteras också var Gamlebys resecentrum ska ligga. Olika förslag finns, och på torsdagens möte nämndes bland annat fältet framför Akzo Nobel.
- Man måste studera platsen noggrant så att man inte trasslar till det. Men det måste vara en plats som många olika trafikslag kan utnyttja, och därför pratas det om fälten vid Akzo Nobel, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson.
På kort sikt efterlyser många Gamlebybor också något slags väderskydd vid dagens station. Stationshuset, som i dag ägs av statliga Jernhuset men är ute till försäljning, är stängt. Ett förslag är därför att öppna upp det.
- Det finns två problem med det. Dels är fastigheten inte handikappanpassad, dels blev skadegörelsen stor när väntrummet var öppet tidigare, svarade Mats Hugosson (c) på förslaget.
Många Gamlebybor hoppas också att det ska skapas en strandpromenad med gång- och cykelbana utmed Gamlebyviken, mellan gästhamnen och Hammarsbadet.
Per Allerth, som också är teknisk chef på Västerviks kommun, berättade att det inte är särskilt svårt att iordningställa området.
- Bygger man en strandpromenad hade man fått ett helt annat intryck av området, säger han.
Också silons framtiden berör många. En sak var alla överens om på torsdagens möte - det ska inte bli som i Västervik, där silon länge stod och förföll.
- Jag har haft en dialog med lantmännen som äger silon, och de vill först och främst hitta en annan intressent som kan använda den. Men hittar de ingen måste vi se till att den försvinner, säger Mats Hugosson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!