Gamlebygymnasiets Valstad referensgård i stort miljöprojekt

Gamlebygymnasiets brukningsenhet har valts ut till en av 50 referensgårdar i det stora miljöprojektet Beras Implementation som omfattar tio länder med avrinning i Östersjön.

Ann Telehagen

Ann Telehagen

Foto:

Västervik2011-03-03 00:00

Övergödning och ansamling av miljögifter i Östersjön speglar en livsstil som inte är uthållig och goda förebilder måste skapas för hur vi bör handskas med naturresurserna och som vi kan lära av för en uthållig samhällsutveckling. Syftet med miljöprojektet är att dokumentera, utvärdera och utveckla ekologisk lokal och regional produktion och konsumtion av livsmedel i Östersjöregionen.

- Beras Implementation är ett stort projekt, som har föregåtts av ett liknande under åren 2003-2006. Detta projekt utgjordes av omfattande forskning och utvärdering av 48 typgårdar runt Östersjön. Resultaten visade bland annat att övergången till ekologiskt kretsloppsjordbruk med lokal livsmedelsförsörjning kan minska kväve- och fosforbelastningen till Östersjön med i genomsnitt 50 procent, berättar Ann Telehagen, Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge. I projektet tittar vi på vad det skulle ha för verkan om fler jordbruk ställdes om till ekologiska kretsloppsjordbruk.

Ann Telehagen är samordnare för Hushållningssälskapets insatser som en av 25 partners i projektet. Hushållningssällskapet driver Gamlebygymnasiet och Ingelstorpgymnasiet, vilka båda är med i Beras Implementation.

- Tanken är att dokumentera omställningsprocessen och de problem man stöter på, fortsätter Ann Telehagen. Den dokumentationen ska sedan vara till hjälp för rådgivare och lantbrukare som ställer om. Därför ingår olika typer av gårdar som finns i regionen så att hjulet inte behöver uppfinnas på nytt.

Gamlebygymnasiet kommer inte att ställa om all areal. Det är ett undantag inom projektet. Valstad brukas ekologiskt sedan 1980-talet, nu kommer även Nygård och Måsebo att ställa om, skolan är mitt uppe i det arbetet, medan Gökstad och Trostad kommer att brukas konventionellt.

- Det här gör vi dels för att kunna göra jämförelser direkt på skolan och förhoppningsvis kunna visa att det lönar sig att ställa om i det långa loppet, dels för att eleverna ska kunna lära sig de konventionella metoderna.

Syftet med projektet är inte enbart att försöka förmå lantbrukare att ställa om till ekologisk produktion.

- Nej, en viktig del är att hejda omställning från en småskalig näst intill ekologisk produktion i staterna öst och sydöst om Östersjön, säger Ann Telehagen. Där finns många små jordbruk som inte alls använder samma intensiva metoder som vi. Vi hoppas kunna visa att det är lönsamt att hålla fast vid ekologiskt jordbruk för om alla jordbruk i Baltikum, Polen och Vitryssland skulle brukas på samma sätt som våra konventionella jordbruk skulle det bli en katastrof för Östersjön.

Projektet omfattar mer än själva lantbruken.

- Det är hela livsmedelskedjan från jord till bord, säger Ann Telehagen. Det i att praktiken visa upp fungerande ekologiska kretslopppssamhällen, göra konsumenter medvetna om fördelarna med närproducerade ekologiska produkter och att även påverka den offentliga sektorn i samma riktning.

Även Gamlebygymnasiet ska ingå i ett lokalt kretsloppsamhälle och således vara en del av en innovativ sammanslutning som omfattar näringslivet, forskning och den offentliga sektorn.

- Tanken är att sätta igång processer som ska leva vidare när projektet är avslutat 2013.

Beras-projektet
Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society. Är ett EU-projekt som pågår mellan 2010 och 2013 med en budget på 45 miljoner kronor. I projektet ingår 50 referensgårdar som är representativa för ekologiskt kretsloppsjordbruk under olika betingelser inom Östersjöns avvattningsområde samt åtta lokalsamhällen där också hela livsmedelskedjan studeras. De länder som ingår i projektet är: Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen, Vitryssland och Ryssland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om