Gamlebybo håller reda på Reinfeldt

Det är Maria Elgstrand som håller reda på om Fredrik Reinfeldt ska ha slips eller inte vid statsbesöket. Att bestämma vad som ska serveras utländska gäster ingår också i jobbet, ibland proväter hon menyn. 43-åringen från Gamleby är protokollchef.

Foto:

Västervik2011-09-14 00:00

- Det är ett kul jobb det här, säger Maria Elgstrand.

VT träffar henne i Rosenbad där hon har sitt tjänstrum på sjunde våningen vid statsministerns kansli. Att vara protokollchef innebär alltså inte alls att hon skriver protokoll vid regeringssammanträdet, om nu någon trodde det.

Det handlar om att se till att allt "följer protokollet" i officiella kontakter med andra länder. Mycket logistik alltså. Att pussla ihop tidsscheman, kolla upp resvägar, en försening ser inte bra ut.

- Det har hänt att jag "provgått" en sträcka för att se hur lång tid den tar, berättar hon.

Ett pinsamt misstag kan i värsta fall innebära en diplomatisk fnurra på tråden mellan nationer, eller i alla fall innebära dålig publicitet för Sverige. Ett statsbesök är fyllt av ritualer, laddade med symboler.

- Jo, det är mycket symboler, ytligt kan man tycka. Men det är ju faktiskt viktigt också, säger Maria Elgstrand.

Om Fredrik Reinfeldt möts av en hedersvakt måste han veta hur ska bete sig. Kanske förväntas han stanna och buga inför en nationsflagga. I så fall har han fått veta det av Maria.

Protokollchefen sköter allt det praktiska vid ett statsbesök i Sverige. Beställer blommor och tar alltså till exempel in förslag på menyer, det är hennes ansvar att allt detta klaffar.

När statsministern besöker andra länder är hon med och lägger upp programmet. Men hon får inte alltid sin vilja fram.

- Nej, ibland ändrar SÄPO mina planer. När vi var i Sydafrika ville jag att vi skulle besöka kåkstäder, men det stoppades av säkerhetsskäl, avslöjar Maria Elgstrand.

Det är ju dock ganska långt från själva politiken, den som en gång fick den unga tjejen från Gamleby att engagera sig.

- Kanske det, men jag känner ändå att jag är en del av ett maskineri, en del av politiken, säger hon.

Det politiska engagemanget började i Gamleby med grannarna Hans och Leida Pinn som flytt från Estland, båda avlidna nu. Deras berättelse om politisk ofrihet väckte samhällsintresset.

Hon engagerade sig i Moderata Ungdomsförbundet. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och började studera till lantmätare vid KTH. Men politiken tog alltmer överhanden, någon lantmätare blev det aldrig av Maria Elgstrand.

Fredrik Reinfeldt har hon känt i tjugo år, nu jobbar de ihop i en tät arbetsgemenskap. Vad gör hon då vid ett regeringsskifte - skulle hon kunna tänka sig att arbeta under en statsminister från ett annat parti?

- Nej, det skulle inte gå. Möjligen då någon från ett annat alliansparti, men inte en socialdemokratisk!

Finns en politisk karriär i sikte, att kandidera till riksdagen?

- Jag borde antagligen svara ja... Men, nej jag tror man är mer ofri då, allt utskottsarbete, det här är roligare.

Hon trivs uppenbarligen med arbetet i Rosenbad, och i Stockholm. Gamleby besöker hon regelbundet för att träffa föräldrarna.

- Då brukar pappa ha samlat en bunt med Västerviks-Tidningen med särskilt intressanta artiklar som han tycker att jag måste läsa, ler Maria.

Möjligen ligger den här artikeln och väntar nästa gång protokollchefen kommer till barndomshemmet.

Personligt

Namn: Maria Elgstrand.

Född: I Gamleby.

Ålder: 43 år.

Bor: I Enskede Gård utanför Stockholm.

Familj: Sonen Oskar, 10 år. Mamma Eva-Britt och pappa Åke i Gamleby. Yngre syster Erika i Stockholm.

Yrke: Protokollchef i Statsrådsberedningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om