"Gamleby och Överum borde bildat en kommun"

Arne E Johansson, Gamleby, sticker inte under stol med att han är besviken på Västerviks kommun. Gamleby och Överum hade absolut klarat av att bilda en bärkraftig kommun, anser han. Då fanns det framåtanda på båda orterna. Istället stagnerade utvecklingen.

Arne E Johansson, Gamleby var en tongivande socialdemokrat i Gamleby under många år. Han är missnöjd med utvecklingen och tror att dåvarande Gamleby och Överums kommuner skulle ha bildat ett bärkraftigt kommunblock. Foto: Hans Brandin

Arne E Johansson, Gamleby var en tongivande socialdemokrat i Gamleby under många år. Han är missnöjd med utvecklingen och tror att dåvarande Gamleby och Överums kommuner skulle ha bildat ett bärkraftigt kommunblock. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-02-05 00:00

Arne E Johansson var en tongivande socialdemokrat i Gamleby. Han minns tydligt, och inte utan bitterhet, hur det kom sig att Västerviks kommun blev så stor.

- Länsstyrelsen hade föreslagit regeringen två kommunblock, berättar Arne E Johansson. Utredningen presenterades i matsalen på Åbyskolan i Gamleby. Tanken var att Gamleby och Överum skulle bilda en kommun med Gamleby som centralort och Västervik en egen.

- Politiker från Överum fanns självklart på plats, men de ville inte höra talas om en sådan lösning. Så två sossar och en moderat från Överum åkte upp till Stockholm och uppvaktade regeringen. De ville helst höra till Åtvidaberg men i andra hand ville de ha Västervik som centralort. Så blev det och jag tror att de valde helt fel.

Överum var en ung och stolt kommun, sprängfylld med arbetstillfällen och en framtidstro som var benhård. Det byggdes lägenheter så det knakade. Överum fick ta Gamlebys statsbidragskvot för att tillgodose behovet.

- Visst förstår jag politikerna i Överum, säger Arne E Johansson. Men resultatet blev allt annat än bra.

- I Gamleby fanns också en enormt positiv anda. Med Karl-Erik Månsson i spetsen raggade vi företag och institutioner land och rike runt. Det var hård konkurrens men vi hade framgång och på några korta år lades grunden till den plattform Gamleby står på i dag.

- Barracuda, Akzo Nobel, Riksyrkesskolan (som blev AMU/Lernia), Hantverkshuset, som gav oss Metallfabriken Norden och Hejarsmide (numera annan verksamhet) ersatte tegelbruket, sågverket, Tjust frukt och möbelfabriken med råge. Etableringar som står sig än idag.

Det fanns utvecklingsplaner för Gamleby. En bro över Gamlebyviken skulle ge tillgång till ett attraktivt, sjönära bostadsområde med kvällssol på östra stranden vid Kuttorp, etableringsdiskussioner fördes med flera stora företag, bland dem Storebro, infarten direkt till centrum förbi Akzo Nobel som diskuteras i dag, fanns redan planlagd på 1960-talet.

- På den fronten har det alltså inte hänt någonting under 40 år, säger Arne E Johansson. Jag är skeptisk till att det någonsin blir en sådan infart. All utveckling stannade av. Jag är pessimist när det gäller Gamlebys framtid, säger Arne E Johansson.

Han är född i Ullevi utanför Gamleby och arbetade på tegelbruket och senare som armerare. Tidigt gick han med i SSU och läste i slutet av 40-talet på Brunnsviks folkhögskola. Inför storkommunens bildande fanns Arne E Johansson med i sammanläggningsdelegationen. Senare ägnade han sin politiska kraft åt landstingsfrågor.

Personligt

Namn: Arne E Johansson

Ålder: 85

Familj: Fru och tre barn samt ett barnbarn

Favoritintresse: Orientering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om