Gamla träbåtar som en röd tråd på Rågödagen
På lördagen arrangerades Rågödagen för andra året i rad, ett arrangemang som den här gången visade att allt flera är intresserade av gamla träbåtar, vilket är något av en röd tråd i hela arrangemanget.
Auktionsutropare på Rågö i helgen var Per Gynnerfelt från Västervik.
Foto:
Rågö är drygt 200 hektar och redan på 1500 talet uppkom sannolikt det första hemmanet på ön.
Den äldsta kända kartan över Rågö är från 1696 och på ön fanns då bara en gård, vilken då låg invid gloet på öns nordvästra del. Där ligger än idag öns bebyggelse. Vid 1700-talets slut fanns tre gårdar på Rågö. Dagens bebyggelse på ön är i stort sätt densamma som i slutet av 1800-talet, men antalet hus har blivit färre.
För snart 50 år sedan lämnade de tre sista fastboende ön. En trehundraårig epok av jordbruk och fiske gick därmed i graven. Det ökade intresset för friluftsliv och fritidsboende. För att hindra exploatering och samtidigt bevara ett stycke typisk skärgårdsnatur till eftervärlden köpte Naturvårdsverket i början av 1970 talet Rågö, samt ett antal närliggande öar. Från Statens sida ville man då också värna det rörliga friluftslivets intressen. Sedan 1980 är Rågö med angränsande öar naturreservat.
På Rågö finns nu bland annat föreningen Tjust Allmogebåtar med sin verksamhet och de verkar för att bevara och förvalta gamla båttyper från Tjust, samt båtbyggar- och fisketraditioner runt dem. Föreningen kommer att inrätta både båtslip och verkstadslokaler på ön.
Redan nu har projektet ett antal båtar, och för att ta sig till Rågö från Loftahammar fick VT på lördagen åka med i en av de hombåtar som numera ingår i projektet. Den båt som tog oss till ön var en hombåt byggd av Bröderna Källgren på Vinö i Misterhult 1970. En båt på 6.60 x 2.40 och med ett djupgående av 0.8 meter.
Skeppare ombord den här dagen var Peter Lokrantz från Loftahammar som på olika sätt är involverad i Tjust Allmogebåtar.
Väl ute på ön bjöds det på en rad olika saker.
Rätt som det var anlände "Adolf och Matilda" till ön, (Roger Oskarsson och Kristina Wallin från Teaterskeppet) vilka hade en hel del förvecklingar för sig innan de kom fram till dagens invigningstalare, kommunalråd Harald Hjalmarsson.
Efter hans tal blev det sång av "Styrbords backlag" - Flottans män från Västervik, samt spel av medlemmar ur teaterskeppet i Västervik.
Det blev presentation av båtar och båttyper, samt att fiskarna Tore Martinsson från Grindö och Göran Stenberg från Städsholmen visade hur man jobbar med garn av olika slag.
På plats fanns också Cai Ström från Loftahammar med sitt dragspel och där han bjöd på en rad kända skärgårdsmelodier.
Under dagen blev det också en mindre auktion med Per Gynnerfelt som ropare, men det bjöds också på Cirkus Cirkörs barnföreställning.
I öns ladugård fanns hantverkare och utställningar om Rågö, om träbåtar och den gamla skärgårdskulturen. Där visade också Gunnar "Skruven" Nilsson från Gamleby en av sina filmer om Karl "Kalle på Hälla" Andersson, idag 103 år gammal.
Bo Levander från Västervik var den som höll i de guidade turerna runt på ön på vilken även Friluftsfrämjandet fanns med ett öppet läger. Byhamnens krog hade öppet hela dagen och kvällen och där var det kö i stort sätt hela dagen för de som ville få lite kaffe, mat eller glass.
Utan tvekan är det här en attraktion som kommer att växa och när de olika byggnader som kommer att byggas på ön finns det än större anledning att ta sig ut till Rågö och nästa års Rågödag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!