Gamla och sjuka kvar hemma längre
Äldre personer som får vård i hemmet istället för en plats på ett äldreboende blir allt fler. I Västerviks kommun har det blivit allt glesare mellan platserna på äldreboenden, en utveckling som ställer högre krav på hela äldreomsorgen.
Kvar hemma. Färre platser för särskilt boende gör att många äldre tvingas bo kvar hemma tills de blir riktigt sjuka. Det leder i sin tur högre krav på både hemtjänstpersonal och personal på äldreboendena, som får ta hand om allt äldre och sjukare personer. Foto: Scanpix
Foto:
Hon menar att äldreboendena måste byggas om, på bekostnad av antalet platser, bland annat i Ankarsrum och Edsbruk.
- Både boendemiljön och arbetsmiljön är under all kritik. Rummen är 11 kvadratmeter stora och en del boende kan inte använda sina toaletter för att de är så trånga
I Ankarsrum ska antalet platser för särskilt boende minskas från 36 till 24 och förslaget som ligger för Edsbruk innebär en neddragning från 29 platser till 24.
Det ser likadant ut i resten av landet och enligt Socialstyrelsen betyder det minskade antalet platser att de som flyttar till äldreboende gör det senare i livet, när de är sjukare. Det leder i sin tur till ökade krav på utbildad personal.
- Ja, det gör det naturligtvis och vi har ett högre antal utbildad personal i dag än tidigare, säger Kicki Johansson. Cirka 70 procent av vår personal har undersköterskeutbildning.
Men att servicen och vården skulle ha blivit sämre för de boende eller de med hemtjänst tycker hon inte.
- Man har möjlighet att få omfattande hjälp i hemmet och stöd runt omkring i form av nattpatruller och dagverksamhet. Undersökningar visar att de allra flesta vill bo kvar hemma. Men känner man sig otrygg ska man få komma till ett särskilt boende.
I kommunen bor 562 personer i särskilt boende, då är både personer med heldygnsomsorg och de som bor i servicelägenhet inräknade. 800 personer får hjälp i hemmet. Enligt socialstyrelsen är detta en ökning med 26 procent av dem som får hemtjänst och en minskning med 25 procent av personer i särskilt boende, sedan år 2000.
Kicki Johansson menar att det i Västervik skulle behövas fler platser på äldreboende, men att behovet i de mindre orterna kommer att minska.
- Cirka 40 platser skulle behövas i centralorten och det är något man får diskutera hur man ska lösa. Vi tittar på om man kan bygga om Gertrudsgården sedan deras kök stängde, men även på andra möjligheter, till exempel om Bostadsbolaget kan ordna något seniorboende.
I dagsläget väntar 25 personer i kommunen på att få en plats i särskilt boende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!