– Eken är verkligen en magnet när det gäller biologisk mångfald. Så det här är väl investerade pengar, säger Jerry Svensson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.
Jerry Svenssson har tagit kontakt med markägare i länet som har ett stort bestånd av gamla ekar, och erbjudit dem hjälp och pengar för att ta hand om sina träd. Projektet är EU-finansierat och rör lokaler med gamla ädellövsträd.
– Länsstyrelsen är uppsökande i det här projektet, så markägaren kan inte själv söka bidraget. Men alla jag varit i kontakt med har varit positiva och lätta att samarbeta med.
Han förklarar att eken är väldigt känslig för kronkonkurrens och att allt som växer på en meters avstånd från kronan därför tas bort. Dessutom röjer man sly och buskar runt om eken som skuggar dess bark.
– Vi skapar små gläntar runt ekarna kan man säga. Men vi behåller en del träd som fungerar som födokällor för de arter som bor i ekarna.
Många av ekarna står i så kallade nyckelbiotoper, vilket innebär att tillstånd krävs för att hugga ner träd i området. Jerry Svensson berättar att mellan 1 000 och 1 500 arter anses vara kopplade till ekens miljö och att flera rödlistade arter är beroende av trädet; till exempel läderbaggen, fladdermusen och bålgetingen.
Markägaren kan välja om denne vill göra friläggningen själv eller få hjälp med jobbet av ett externt skogsavverkningsföretag. I bägge fallen står EU-medlen för kostnaden. Bidrag kan även sökas för stängsling av området runt ekarna, så att betesdjur kan hålla sly och annan vegatation i schack.
Anders Nilsson som äger fastigheten i Stuverum har valt att anlita Bröderna Svenssons skog för uppdraget.
– Det här går fort. Vi har röjt manuellt i cirka två veckor med röj- och motorsåg och jobbar nu med en skogsmaskin i tre fyra dagar. Det är stor naturvårdsnytta för relativ liten kostnad, säger Jonas Bengtsson som är arbetsledare på Bröderna Svenssons skog.
– Man brukar säga att eken växer i 250 år, ser likadan ut i ytterligare 250 år och sedan dör under 250 år, berättar Jonas.
Det kan var svårt att åldersbestämma dem okulärt säger Jerry Svensson, men han uppskattar att många av ekarna här är minst 300 år.
– Kalmar län och Östergötland har högst koncentration av gammel-ekar, inte bara i hela landet, utan även i Europa. Därför vilar det ett såväl nationellt som internationellt ansvar på oss att ta hand om träden, säger Jerry Svensson.