Lagen som kallas för "anvisningslagen" gäller från och med 1 mars och säger att alla Sveriges kommuner ska ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd. Västerviks kommun ska enligt lagen ta emot 40 anvisade personer. Hittills har 32 personer tagits emot i kommunen, varav sju har anvisats hit av Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Det är dock inte Arbetsförmedlingen i Västervik som jobbar med anvisningar, utan en speciell bosättningsenhet inom myndigheten där Västervik ingår i region syd. Anledningen till att Arbetsförmedlingen skulle vara med och anvisa nyanlända var att de skulle kunna matcha rätt kompetens till rätt städer, berättar Christina Ekstrand, verksamhetschef för integrationsgruppen i Västerviks kommun.
– Om det fanns en gruvarbetare så skulle den personen kunna bo i Kiruna till exempel. Men de kan inte matcha så många människor som det rör sig om nu.
Under 2015 tog Västerviks kommun emot 324 nyanlända personer, varav 33 personer var anvisade. Egentligen skulle man ha tagit emot 106 anvisade personer, men då många nyanlända flyttade hit och skaffade bostad på egen hand och kommunen inte hade några lediga lägenheter så blev antalet anvisningar lägre än beslutat. Christina Ekstrand tror att kommunen kommer att klara av 40 anvisningar under 2016.
– Det tror jag absolut att vi kommer att fixa, det gäller bara att vi hittar bostäder som vi kan anvisa dem till.
De som anvisas till Västervik kan komma från hela Sverige men den frågan diskuteras mycket. Christina Ekstrand säger att en familj som bott länge på till exempel Lysingsbadet i första hand ska anvisas till Västervik då barnen ofta går i skolan här och föräldrarna kanske har arbete.
– Det är en person på bosättningsenheten i Malmö som ska fixa det, han gör så gott han kan.
I december 2015 fick Västerviks kommun 36 miljoner kronor att använda till integration då man såg en sån anhopning under 2015. 22,5 miljoner av de pengarna har fördelats för i år och resten avvaktar man med.
– Vi tror att det kan behövas pengar under 2017 med, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S).
Att det skulle bli problem rent ekonomiskt för kommunen att ta emot 40 anvisade flyktingar i år tror han inte, däremot stället bostadssituationen till med problem.
– Det är ett betydligt större bekymmer och det förvärras nu. Vi har en bostadsbrist i snart hela kommunen och det är inte så lätt att åtgärda snabbt.
Tomas Kronståhl är glad åt den nya anvisningslagen.
– Det tycker jag är jättebra, det underlättar trycket. Jag är tacksam om vi får en lägre anvisning än innan så att vi kan satsa på att få en bättre integration.