Fyrhjulingen på gott och ont

Antalet fyrhjulingar har ökat markant under de senaste åren, därmed också antalet olyckor med fyrhjulingar inblandade.

Nöjd användare. Conny Jakobsson (i förgrunden) tycker att fyrhjulingen är ovärderlig vid jord och skogsbruk och jakt.  Foto: Elin Lundholm

Nöjd användare. Conny Jakobsson (i förgrunden) tycker att fyrhjulingen är ovärderlig vid jord och skogsbruk och jakt. Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-07-18 00:25
Under det här året har redan fem personer omkommit i olyckor, mot tidigare i genomsnitt två omkomna per år. Under midsommarhelgen omkom en kvinna i Valdemarsvikstrakten sedan hon kört in i ett träd och så sent som i måndags skadades en person allvarligt i Sollebrunn i Västergötland.
Fel använd är den en farlig leksak, rätt använd ovärderlig i arbetet främst inom jord -och skogbruk.
På Odal maskin i Gamleby har man tydligt märkt av det ökade intresset för fyrhjulingar.
- Vi har sålt ett tiotal per år under de senaste åren, säger Jonny Widerberg, och det är mycket mer än tidigare.

Eftersom företaget där han arbetar vänder sig till lantbrukare så är det främst fordon som används yrkesmässigt som han säljer. Den starkaste i hans sortiment har 700 kubik och kan komma upp i 100 kilometer per timme.
- Att det händer olyckor är vi väl medvetna om. Ofta är det i körtekniken som det brister. När man till exempel ska göra en snäv sväng och känner att det börjar luta för mycket går det inte att sätta ned foten för att styra upp fordonet. Då hamnar man istället ganska säkert inunder. Det är också en klar risk om man bromsar för hårt att fyrhjulingen välter framåt. Med tanke på antalet olyckor krävs det nog bättre information om körteknik.

En som kan intyga att fyrhjulingen är ett ovärderligt hjälpmedel, rätt använd, är Conny Jakobsson bonde på Synestad gård utanför Gamleby. Han har hittills klarat sitt fordon utan att råka ut för något olyckstillbud.
- Vi köpte en begagnad för fyra år sedan och jag kan nog säga att den är igång varje dag. Vi har djur på bete och då använder vi den vid den dagliga tillsynen. När vi ska sätta upp staket är den utmärkt. Vi har en vagn kopplad efter där vi transporterar stolpar och annat som behövs. Tidigare var man tvungen att köra ut med en stor traktor och hade inte alls så lätt att komma fram i terrängen. När djuren har råkat smita ut och ska köras tillbaka till rätt hage är fyrhjulingen också utmärkt och orkar mycket längre än man själv gör när man ska springa ifatt rymlingarna.

Conny använder också sin fyrhjuling i skogen när han ska hämta enstaka träd som ligger otillgängligt och där det inte lönar sig att köra in med större skogsmaskiner. För att plocka sten på åkern som ska sås lämpar den sig också.
Conny har jakt som sitt stora fritidsintresse och där kommer fyrhjulingen väl till pass när han ska sätta upp saltstenar, röja pass och när viltet som skjutits ska dras ut ur skogen.
- Jag har till och med kört med min fyrhjuling på järnvägsrälsen. Men det är förstås inget att rekommendera. Det har skett med tillstånd från myndigheter för att jag skulle hämta vilt som tåget kört på och som måste forslas bort.
- Man hittar nya användningsområden hela tiden, säger han. Jag förstår inte hur vi klarade oss tidigare.
Han har själv inte råkat ut för någon olycka, men kan väl tänka sig att det är ett fordon som kan vara farligt om det körs på fel sätt.
- Jag vet en kompis som slog över med sin fyrhjuling, så visst kan det hända olyckor.
Fyrhjulingar
Fyrhjulingar kan vara registrerade som terrängscouter, traktor, motorcykel eller moped. MC-registrerade får köras på allmän väg av den som fyllt 18 år och har A- eller B-körkort. Terrängregistrerade får bara köras i nyttotrafik exempelvis inom jord- och skogsbruk och för att hämta vilt och vid skötsel av parker och idrottsanläggningar. I övrigt är all körning på barmark i terräng med motordrivna fordon förbjuden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om