Fyrhjuling ger gravt handikappade frihet

Foto: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD Trots sin förlamning kan Mikael Zingmark ta sig i och ur fyrhjulingen. Fordonet gör att han kan röra sig som han vill i skog och mark.

Foto: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD Trots sin förlamning kan Mikael Zingmark ta sig i och ur fyrhjulingen. Fordonet gör att han kan röra sig som han vill i skog och mark.

Foto:

Västervik2004-10-12 01:00
För 30 år sedan bröt Tommy Andersson nacken i en mopedolycka. Men längtan efter att få vara ute i naturen och röra sig fritt gjorde Tommy till uppfinnare. Tillsammans med kollegan Per Stjärnehag har han konstruerat fyrhjulingen Woodstar, ett helt unikt fordon som även ger gravt handikappade frihet.
Sällan har väl ordspråket om att nöden är uppfinningarnas moder passat bättre än när det gäller Woodstar. Woodstar ser ut som en häftig fyrhjuling. Visst är den häftig, men den är också mycket mer än så. Detta är världens enda helt handikappanpassade fordon som ger en rörelsehindrad nästan fri tillgång till allt vad naturen har att erbjuda.
Woodstar kan anpassas så att man kan styra med en spak från hjälmen och bromsa och gasa genom att blåsa i ett rör. Det innebär alltså att det räcker om man har rörlighet i huvudet för att kunna köra fyrhjulingen.

Men Woodstar hade aldrig kommit till om inte Tommy Andersson krockat med sin moppe när han var 16 år gammal. Det var 1974 och i krocken med en bil bröt Tommy nacken och blev förlamad i större delen av armarna och nedåt.
? När jag kom hem från sjukhuset var det så klart en chock att upptäcka hur svårt allting var. Ingenting gick enkelt och den som tror att det svenska samhället är tillgängligt för en handikappad har fel. Det är få lokaler som är helt tillgängliga om man sitter i rullstol.

Men än värre var det med naturen. Att vistas i skogen, åka till en sjö eller ta sig uppför ett berg i snö verkade bara vara att glömma.
? Jag letade över hela världen efter något vettigt fordon och hittade en amerikansk amfibiebil. Den fungerade hyfsat även om den inte var riktigt bra, säger Tommy.
1992 slog sig Tommy samman med kompisen Per Stjärnehag för att utveckla det fordon som Tommy drömt om under alla år. Per hade arbetat på neurologiska avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och kommit i kontakt med många rörelsehindrade. Han hade börjat utveckla hjälpmedel för rörelsehindrade och jobbade heltid med det sedan 1986.
? Vi fick skapa Woodstar från grunden själva. Vi bygger den inte på något annat fordon, utan det är vår skapelse helt igenom. Det är det som gör den unik och till ett så perfekt fordon för rörelsehindrade.

Starkt förenklat kan man säga att Woodstar är en låg fyrhjuling med ett speciellt hydraul- och styrsystem. Den låga tyngdpunkten gör att fordonet är säkert och kan ta sig fram utan risk för att välta. Om olyckan ändå är framme finns en störtbåge som tar smällen.
? Hydraul- och styrsystemet gör att man kan styra med en ratt även om man är svag i armarna. Jag har ungefär tio procents kraft och rörlighet i armarna. Det räcker för att styra Woodstar.
Men fordonet kan anpassas även för de mest rörelsehindrade. Man kan till och med sug- och blåsreglera gas och broms. Styra kan man göra med en spak från hjälmen.

Motorkraften är det inga problem med. Fyrhjulingen gör upp till 100 km i timmen och den kan köras som motorcykel, men då måste föraren så klart har motorcykelkörkort.
? Men det är inte i första hand ett fordon för landsväg. Det är en maskin som gör att man som rörelsehindrad kan leva integrerat med gående. Jag skulle inte kunna bo ute i skogen i Töcksfors om jag inte hade en Woodstar. Jag skulle vilja påstå att den är en förutsättning för mitt liv.
Fyrhjulingen har också gjort att Tommy kunnat vara med familjen i skogen och naturen.
? Jag har tre barn och när de var små kunde jag i stort sett göra samma saker som de, utom att klättra i träd då. På vintern satt vi en snowracer bakom fordonet och drog iväg.

Första Woodstaren producerades 1998. Sedan dess har det byggts 50 stycken.
Alla byggs för hand av Tommy och två anställda i Töcksfors. De flesta rullar i Sverige, men det finns även flera i Storbritannien, USA, Tyskland, Schweiz och Norge.

Men 50 stycken, det låter lite?
? Det är det också, men vi får inga som helst bidrag för produktionen och det är bara ett enda landsting i Sverige som lämnar bidrag för inköp av en Woodstar. Eftersom vi bygger varje fordon för hand så blir de dyra, nästan 200.000 kronor kostar de. Men det är å andra sidan inte dyrare än vissa elektriska rullstolar.
För Tommy och hans kollegor råder ett moment 22. För att få ner kostnaden för Woodstar måste de tillverka fler. För att tillverka fler måste de sälja fler, och för att sälja fler måste kostnaden sänkas.
? Man blir sannerligen inte rik på det här, men det som driver oss är att behovet är så stort. Varför ska inte rörelsehindrade personer ha samma tillgång till naturen som gående?
Och så berättar Tommy om när han var i Åhus för att ha en prova på-dag. En svårt cp-skadad tjej i 30-årsåldern ville testa. Tommy undrade om hon ville åka till stranden eller till skogen. Hennes svar: Gärna båda, för jag har aldrig varit i vare sig skogen eller på stranden.
? Det är sådana kommentarer som driver oss. Vi har massor av nya idéer och uppfinningar på gång, vi har svårt att koncentrera oss på en sak, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om