Fyrfaldig svensk juniormästare i konsten att rätt bedöma en ko

Foto: HANS BRANDIN Benen är väldigt viktiga i bedömningen av en ko, berättar Annarella Svensson, Solvestad Frälsargård i Hannäs. Hon har fyra år i rad utsetts till Sveriges bästa junior när det gäller att bedöma kor. Som junior har hon en chans till nästa år.

Foto: HANS BRANDIN Benen är väldigt viktiga i bedömningen av en ko, berättar Annarella Svensson, Solvestad Frälsargård i Hannäs. Hon har fyra år i rad utsetts till Sveriges bästa junior när det gäller att bedöma kor. Som junior har hon en chans till nästa år.

Foto:

Västervik2004-12-29 00:25
För fjärde gången har Annarella Svensson, Solvestad Frälsargård i Hannäs blivit svensk juniormästare i att bedöma kor. Hon har hunnit bli 19 år och har en chans till att tävla som junior. Det kan bli fem raka mästerskap.
Annarella Svensson är uppväxt på en mjölkgård och har hjälpt till med de 40 mjölkande korna och alla andra djur på gården sedan hon började kunna göra nytta.
? Intresset har funnits naturligt hela tiden, säger Annarella Svensson som går sista året på jordbruksutbildningen vid Vreta naturbruksgymnasium. Sedan har jag följt med pappa på koutställningar och jag har själv ställt ut på Elmia i Jönköping. Hela tiden har jag försökt samla på mig mer kunskap och så fort jag ser en ko tittar jag efter speciella egenskaper.

Bedömningen av kor är en mycket viktig del i avelsarbetet. Det gäller att para ihop rätt egenskaper från ko och tjur för att få fram den rätta avkomman. Kor som kan äta rejält och mjölka mycket utan att få ont i benen och som lätt kan föda fram en kalv. Det är idealet.
Annarella Svensson har blicken för att bedöma dessa egenskaper, det har hon bevisat fyra år i rad. I junioir SM, som arrangeras av SRB-föreningen i Sverige (SRB = Svensk rödbrokig ko), deltar cirka 10 finalister. De får fyra kor att bedöma. Kor som innan tävlingen bedömts av avelsexperter. Den som kommer närmast experternas utlåtande vinner.
Det är ett 20-tal kriterier i tre olika grupper som bedöms. När det gäller kroppen ser man till reslighet, bröstbredd, korsbredd och -lutning (kotorna över svansen, rätt bredd och lutning indikerar hur lätt kon har att föda). När det gäller juvret ser man på fästen, höjd, bredd, djup och balans, spenarnas längd och placering. Benen och fötterna bedöms i en egen grupp. De tre gruppernas poäng redovisas var för sig, men ger äveb en helhetspoäng.

? Vi får inte ha måttband, men vi får mäta med händerna. Annars gäller det att göra en beömning med ögat. Det är kul att det gått så bra, säger Annarella Svensson.
Efter gymnasiet tänker hon arbeta med kor. Antingen hemma på gården eller med avel någon annan stans. Avelsarbetet har hon redan börjat med på föräldragården.
? Jag har fått göra en avelsplanering, men det tar sin tid innan jag får se resultatet. Först ska korna kalva, sedan ska avkomman börja mjölka innan man vet hur det blev, så det är ett långsiktigt arbete som sträcker sig över många år, säger Annarella Svensson, fyrfaldig svensk juniormästare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om