Fyrdubblad satsning på vattenledningar

Vattenledningarna i kommunen ska få sig en rejäl ansiktslyftning. Västervik miljö & energi har bestämt sig för att fyrdubbla investeringstakten, från cirka 10 till 40 miljoner kronor per år.

Att göra en dylik satsning på ledningsnätet, är inte så vanligt om man jämför nationellt, enligt Ruben Öberg, VA-chef.

Att göra en dylik satsning på ledningsnätet, är inte så vanligt om man jämför nationellt, enligt Ruben Öberg, VA-chef.

Foto: Kristina Westring

Västervik2021-06-25 19:00

Beslutet togs av bolagets styrelse förra fredag.

– Ett oerhört viktigt steg i vår verksamhet, att vi har ett beslut i en fråga vi lyft i många år, säger Ruben Öberg, VA-chef. 

För tio år sedan låg investeringsnivån på cirka fyra miljoner per år. I den takten skulle alla ledningar för avlopp, dagvatten och dricksvatten vara utbytta på 300 år.

Nu siktar man på en förnyelsetakt på 120 år.

Hur kommer kommuninvånarna märka detta?

– Att det blir en stabilare funktion i vårt ledningsnät, på de tjänster vi erbjuder. På sikt alltså, det kommer inte ske över en natt. 

Satsningen, som varit på gång ett tag, görs i flera steg. Först behöver man bygga organisationen och utöka personalstyrkan. Sedan om några år kan själva grävarbetena påbörjas. Sannolikt kommer uppgrävda gator bli en vanligare syn.

– Vi kommer att ha fler arbetslag än idag som jobbar dedikerat med detta. I hela kommunen. Vi har 110 mil ledningar i 19 olika orter. 

Prioritering kommer ske utefter behov. Särskilt angeläget är att bygga bort så kallade kombiledningar, där dagvatten går samman med avloppsvatten. 

– Det är ett okynne för vår del, man belastar ledningsnätet med dagvatten/regnvatten. Det överbelastar våra reningsverk vid nederbörd helt i onödan och kostar stora pengar. Vid stor nederbörd kan det orsaka bräddningar i systemen som går ut i våra vattendrag, säger Öberg. 

– Man tänkte olika på 40-talet än idag, när man byggde ledningsnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!