... De kritiserade återremisserna?
– Jag tycker att man missbrukat hanteringen av återremisserna. Istället för att diskutera eller hitta fram till varandra har beslutsprocessen bara börjat om utan att några åtgärder vidtagits. Man har varit tondöva för kommunallagen. Det hoppas jag att vi i nya styret kommer hantera bättre.
... Vindkraft:
– Jag är inte för eller emot. Jag tror att det finns stor potential i vindkraft långt ute till havs, eller egna små gårdsverk. Debatten har varit otäckt polariserad. Jag gillar stormöten, men när parti-tv från ett parti dök upp på mötet om vindkraft i Totebos sporthall kändes det olustigt.
Han säger att en lärdom för kommunen är att inte ta kommunikationen från bolag och andra myndigheter för givet, utan att kommunen själva måste bli bättre på att informera. Dessutom vill han att vindkraftsetableringar kommer invånarna till gagn.
– Att villkora ett kommunalt veto med att bolagen måste dela ut en bygdepeng vore klokt.
Hjalmarsson beskriver ett energiförsörjningspussel. Han säger att företags vilja att etablera sig i norra Sverige beror på tillgången till elnätet.
– Vi har ett minst lika gott högspänningsnät här. Kan vi se var vi har transformatorer, försöka lägga industrimark i närheten, och dra nytta av våra många soltimmar med solenergi så kan företag etablera sig här, säger han.
... Detaljplaneförslaget vid Strömsholmen:
– Det är en väldigt efterlängtad och viktig detaljplan. Ursprungligen behövdes den eftersom uteserveringarna behövde montera ner sina tak varje höst. Nu ser vi att det finns ett stort behov av bostäder centralt, och att utveckla centrum är viktigt oavsett om det är arbetsplatser, handel eller kultur det gäller. Det vore klokt att dra trafik över Spötorget igen, och tänk om vi kunde få Campusstudenternas arbetslokaler att ligga i centrum?
... Stolta politiska ögonblick:
– För 20 år sedan kom vi igång med att prata om Västervik som en skärgårdsstad. Det har vi haft nytta av.
Han nämner att en biograf i centrum stärkte stadskärnan. Politikerna löste en lokal genom diskussion med fastighetsägarna.
– Helt plötsligt fick vi en helt ny kvällsekonomi i stan, när barnfamiljer gick på bio och handlade och åt ute kvällstid, berättar Hjalmarsson.
Han lyfter även att kommunen under hans styre motverkade en nedläggning av Tjustbanan genom att köpa in tåg, vilket fick regionen att göra detsamma, och att han var med och drog igång skärgårdstrafiken i Västervik för 20 år sedan.