Fyra av tio barngrupper i Västervik för stora

Fyra av tio barngrupper i Västerviks kommun når inte upp till Skolverkets riktlinjer om hur stora barngrupperna bör vara. "I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att nå upp till de riktlinjerna", säger Christine Andersson, förskolechef.

Christine Andersson är förskolechef och säger att hon inte är nöjd med hur det ser ut idag gällande storleken på förskolegrupperna.

Christine Andersson är förskolechef och säger att hon inte är nöjd med hur det ser ut idag gällande storleken på förskolegrupperna.

Foto: Hasse Holmberg, TT/Christer Andersson

Västervik2023-06-28 18:00

Enligt Skolverkets riktlinjer ska förskolans barngrupper för de yngre barnen (1-3 år) inte vara större än 12 barn. För de äldre barnen är rekommendationen max 15 barn per grupp. 

I Västerviks kommun är 40 procent av barngrupperna för stora i den senaste mätningen från Skolverket – men det ser bättre ut här än i riket som helhet. Rikssnittet ligger på 55 procent, och barngruppernas storlek har ökat. 

– Det är positivt att vi ligger bättre till än övriga landet, men vi är såklart inte nöjda. När vi tittar i vår egen statistik ser vi att det finns många barn som är i ganska stora grupper, säger Christine Andersson.

undefined
Christine Andersson är förskolechef i Västervik. Hon menar att det behövs mer resurser till förskolan om man ska nå Skolverkets riktlinjer.

Hur viktigt är det att följa Skolverkets riktlinjer? 

– Det är såklart viktigt ur ett barnperspektiv. Det är vägledande för oss, särskilt för de yngsta barnen som har ett stort behov av att få känna sig trygga och bemötta. Vi har försökt prioritera de yngsta grupperna. 

Är det möjligt att klara det, utifrån de resurserna som finns?

– I dagsläget är det tyvärr inte möjligt att nå upp till de riktlinjerna. Det fattas helt enkelt resurser i form av personal och lokaler. Det gjordes en utredning för ett antal år sedan, där man frågade vad det skulle kosta att hålla riktlinjerna enbart när det gäller alla småbarnsgrupper. Det blev drygt 12 miljoner. Siffran ser säkert annorlunda ut idag, men det säger något om vad det kan kosta. 

Är det något som borde prioriteras av politikerna, tycker du? 

– Självklart är det önskvärt att vi satsar på våra yngsta samhällsmedborgare. Barnens tid är här och nu. 

undefined
Västervik ligger bättre till än riksgenomsnittet när det gäller storlek på barngrupperna, men fyra av tio är större än vad Skolverket rekommenderar.

Vad kan stora barngrupper få för konsekvenser? 

– Det får konsekvenser för pedagogerna, eftersom ställer högre krav på deras arbetssätt och organisation. De måste anpassa verksamheten så att det blir bra för barnen. 

Hur det ser ut skiljer sig mycket runt om i landet, och även i vårt närområde. I Borgholm, till exempel, följde nästan alla barngrupper Skolverkets rekommendationer (nio av tio) vid mätningstillfället. I Oskarshamn var i stället 79 procent av barngrupperna för stora. 

– Förskolan är idag långt ifrån likvärdig för alla barn. Därför måste staten ta över ansvar genom att reglera personaltäthet, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar, säger Johanna Jaara Åstrand från Sveriges Lärare i ett pressmeddelande. 

Sveriges Lärares sajt kan du kolla läget för alla kommuner i landet. 

Läget i grannkommunerna

Så många åldersindelade grupper i förskolan har fler barn än vad Skolverkets rekommenderar:

Vimmerby: 37 procent

Hultsfred: 40 procent

Valdemarsvik: 44 procent

Åtvidaberg: 58 procent

Kinda: 59 procent

Oskarshamn: 79 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!