Fyndet: Stranden var fylld av fisk

När Rolf Elfstrand kom till strandhuset på Gränsö möttes han av en stark fisklukt och fiskrester på stranden och i vattnet.

Kletigt. Rolf Elfstrand ångrar att han gick omkring i fiskrenset i går. Skorna blev alldeles kletiga.

Kletigt. Rolf Elfstrand ångrar att han gick omkring i fiskrenset i går. Skorna blev alldeles kletiga.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-11-10 18:00

Nedanför huset på Gränsö ligger en strand och det är på den stranden som Rolf Elfstrand möttes av det vita på onsdagsmorgonen. Det luktade starkt av fisk och han förstod att det var fiskrester. När han gick i sanden fastnade det under skorna.

Stranden vetter mot Lucerna där fiskfabriken Swe-Dan Seafood AB har sina lokaler.

– Jag ringde kommunen och mannen jag pratade med sa att de visste om problemet, men de kan ingenting göra. Fiskfabriken skyller på båtarna som kommer med fisk och vill inte ta tag i problemet. Jag nöjer mig inte med det.

Rolf Elfstrand tycker att fiskfabriken borde vara ansvarig för den fisk de tar emot.

– Sen om det är fiskebåten som dumpat det här inne i fjärden. Det är nästan... ja jag fattar inte, jag har inte ord för det. Jag tycker att det är skamligt helt enkelt. Fiskfabriken har svarat kommunen ”det är inte vårt problem, det är båtarna”. Det måste ju vara ett gemensamt ansvar. Tar man emot fisk måste man väl ta hand om skräpet också.

Vad tycker du borde göras åt problemet?

– Fiskfabriken borde komma och rensa stränderna. Vad jag förstod, efter att ha pratat med kommunen, så ser det ut så här på fler ställen på Gränsö just nu. Det är fabrikens ansvar tycker jag.

Peter Sjöholm, vd på Swe-Dan Seafood AB, bekräftar att det är fiskrester och fiskfett som Rolf Elfstrand hittat på stranden. Enligt Peter Sjöholm är fisken just nu extremt fet, fetare än på mycket länge.

– Sannolikt har båten slarvat vid ankomst eller när den lämnat fabriken. Jag har inte varit på plats så jag vet inte vilken båt det kan vara, säger Peter Sjöholm.

Fiskebåtarna transporterar fisken i vatten och både vatten och fisk pumpas in i fabriken när fisken levereras. Sen pumpas vattnet tillbaka in i fiskebåten.

– Förmodligen har skepparen börjat med utlänsning långt tidigare än han ska göra. Fiskebåtarna har fått tydliga instruktioner om detta. Men vi får förtydliga för respektive skeppare så att de vet vad som gäller, säger Peter Sjöholm.

Han säger att det mycket väl kan vara en ny leverantör som gjort fel.

– Vi har ett par nya båtar varje säsong, och vi får leveranser från Finland, Estland, Lettland, Polen och Tyskland. Det kan hända att de inte har fått information och då måste vi givetvis påminna dem.

Vad har skepparna för riktlinjer?

– Fiskebåtarna ska länsa ut vattnet när de är ute på öppet hav. Egentligen när de är ute på fiskeplatsen.

Mannen som har kontaktat VT tycker att Swe-Dan Seafood har ett delat ansvar med fiskebåten och han tycker att ni borde komma och städa upp. Vad tänker du om det?

– Jag håller med om att vi har ett delat ansvar med fartygen och att vi måste informera skepparna om vad som gäller. Men att sanera fiskfettet, det känns inte riktigt realistiskt eller rimligt. Det bryts ner naturligt. Får vi lite regn nu, så är det borta.

Swe-Dan Seafood AB tar emot fiskleveranser från slutet av september till maj månad. Det är alltså ingen risk att stränderna täcks av fiskfett under badsäsongen, enligt Peter Sjöholm.

Det är Transportstyrelsen som har tillsynsansvar för fartyg. Rent generellt är det förbjudet att släppa ut avfall i havet, enligt miljöexpert Karin Fransson på Transportstyrelsen. Det finns också regler för att fartyg som bedriver industriell fiskhantering inte får släppa ut fisk- och skaldjursrester och det förbudet gäller både inom Sveriges sjöterritorium och inom Sveriges ekonomiska zon.

– Beroende på vilken typ av avfall det är skulle det kunna vara skäl till en åtalsanmälan. Om vi får in en anmälan så kan vi undersöka det hela, säger Karin Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!