För en tid sedan kunde vi berätta att fyra av tio restauranger i Västervik brister när det gäller "spårbarhet", ett begrepp som innebär att alla livsmedel i maten ska kunna spåras. Det vanligaste felet är att livsmedel i menyn inte stämmer överens med vad som serveras.
Vi har tagit del av de kontrollrapporter där miljö- och byggnadskontorets inspektörer hittade avvikelser. På fyra av de nio restaurangerna stod det på menyn att en rätt innehöll parmaskinka, när det i själva verket var lufttorkad skinka från Tyskland. Parmaskinka är ett livsmedel med en skyddad ursprungsbeteckning. På två ställen uppgavs parmesanost som ingrediens, när rätterna i stället innehöll andra ostar.
Två restauranger hade crabfish i rätter som uppgavs innehålla krabba. Miljö- och byggnadskontoret konstaterar att det är en hälsorisk för kunder som är allergiska mot fisk, då crabfish är fisk med smak av krabba.
En restaurang angav fårost som ingrediens när det egentligen var fetaost – vilket kan vara farligt för kunder som är allergiska mot getmjölk. Fetaost är nämligen gjord på både får- och getmjölk.
På en annan restaurang serverades tysk salladsost i stället för fetaost, som det stod på menyn.
Fel i menyerna kan ge problem för både den som är överkänslig mot vissa födoämnen och den som är allergisk. En allergisk person kan reagera kraftigt om den får i sig ett visst ämne och i värsta fall kan det bli livsfarligt.
Clary Ruisla, ordförande för astma- och allergiförbundet i Västervik, är själv allergisk mot bland annat fisk. Hon går inte längre på restaurang, på grund av risken för att bli sjuk.
– Är det någon som beställer in fisk så finns det i luften, och då blir jag sjuk. Det är helknäppt. För mig kan det också vara svårt att gå i mataffären. Jag kan inte gå förbi fiskdisken, eller där folk tar räkor.
Hon berättar att en fiskallergiker som råkar få i sig exempelvis crabfish i tron att det är krabba kan få en anafylaktisk chock, och svullna upp i halsen. Läget kan snabbt bli livshotande om personen inte får medicin snabbt och förs till sjukhus.
– Du kan ge dig själv en spruta i låret, då tar man det rakt igenom byxor och allting, för det måste göras fort, förklarar Clary.
Hur har du upplevt att förståelsen är för allergiker på restauranger?
– Vad jag har hört från andra så har det blivit bättre. Men tyvärr följer inte alla det här med att ange rätt ingredienser.
Hon har även fått berättat för sig om en kock på en restaurang som vägrade laga mat åt allergiker. Restaurangen ligger inte i Västerviks kommun.
– Han hade varit med om att det hänt något allvarligt med en allergisk person.
Vilka födoämnen som oftast utlöser överkänslighetsreaktioner varierar beroende på om det är barn eller vuxna. Hos vuxna är hasselnötter och äpple de överlägset vanligaste ämnena som utlöser reaktioner, medan kiwi och apelsin är vanligast bland barn, enligt en enkätstudie som gjordes 1996.
Den som tror sig vara överkänslig eller allergisk mot något födoämne vänder sig oftast till en hälsocentral, och remitteras i vissa fall vidare till Kalmar, där länets enda vuxenallergolog finns. På medicinmottagningen i Västervik finns främst expertis kring andra typer av allergier, och astma.