Häktade hamnar i arresten i Västervik

När häktena i Skåne är fulla bussas intagna till polisens arrester norröver, som Västervik och Kalmar. "Läget är ansträngt", bekräftar Ulf Gollungberg.

Till arresten på polisstationen i Västervik har intagna kommit när det varit fullt på häktet.

Till arresten på polisstationen i Västervik har intagna kommit när det varit fullt på häktet.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2024-02-05 21:00

Förra veckan häktades tre Västerviksbor i övre tonåren misstänkta för en synnerligen grov misshandel, som åklagaren beskriver som "tortyrliknande". En av dem blev dock kvar i arresten i Kalmar, eftersom det var fullt i häktet. Arresten är ett mer spartanskt inrett rum för tillfällligt frihetsberövande. Tingsrätten noterade det i sitt häktningsbeslut, men stod likafullt fast vid häktningen.

– Läget är ansträngt. Det är platsbrist. Då blir det en dominoeffekt, förklarar Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen.

I Växjös häkte är det fullt. I Kalmar län är läget ansträngt. Det beror på att man i Skåneområdet tvingats söka platser i andra delar av polisregion syd, där även Västervik ingår.

– Vi tryckutjämnar, förklarar Nicklas Sandelius, Polisens gruppchef för arresterna i Växjö och Kalmar.

Han kan inte ge några siffror på hur många som hamnat i polisarrest i stället för Kriminalvårdens häkte.

– Det är inget jätteproblem. Det går upp och ned. Den sista tiden har varit ansträngd, men vi ha kunnat hantera det. Men i den här omfattningen, som det varit på sistone, har det inte varit tidigare. Våra celler är fullbelagda också. Det känns som det har lättat lite. Om vi nått kulmen vet jag inte, det kan svänga nästa dag, säger Sandelius.

Av humana hänsyn till intagna och personal undviks dubbelbeläggningar i arresten.

En omfattande utbyggnad av fängelser och häkten är på gång. Förra veckan beslutade Kriminalvården om ett nytt häkte i Norrköping, med 180 platser. Det ska vara i bruk 2029.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!