"Fullmäktige ska bantas"

Om ett år kommer Västerviks kommunfullmäktige se helt annorlunda ut mot i dag. Färre ledamöter och nya utskott kan bli den nya tidens politiska organisation. Men partierna är långt i från överens.

Kommunfullmäktige. Arkivfoto: Lisa Olaison

Kommunfullmäktige. Arkivfoto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-09-22 18:55
I snart ett år har en parlamentarisk grupp arbetet med det diffusa uppdraget att "se över den politiska organisationen". En fråga man brottas med är storleken på kommunfullmäktige. Som VT berättat tidigare är Västervik med sina 63 fullmäktigeledamöter större än till exempel Malmö. Nu börjar i alla fall den parlamentarisk gruppen närma sig mållinjen, om man ska hinna förändra något till valet. Men frågan om att banta fullmäktige, som först väcktes av Jan-Peter Brinkby (S), är känslig och splittrar såväl majoritet som opposition. Peter Johansson som representerar moderaterna i den parlamentariska gruppen säger rakt ut att partiet är för en minskning.- Fullmäktige kommer att minskas, hur mycket vet jag inte, men någonstans mellan 51 och 57 ledamöter kommer vi nog att hamna på. 53 skulle vara bra tycker jag. Vi har tittat på hur man skulle kunna få mer stuns i fullmäktige och att minska antalet ledamöter kan vara en väg att gå. Majoritetskompisen Ivar Svensson (FP) är inte alls lika säker.- Jag tror att vi behöver vara i det närmsta lika många som vi är i dag. Fullmäktige är grundstenen i kommunpolitiken och skulle vi ha ett för litet kan det bli väldigt konstiga beslut och situationer.Conny Tyrberg (C) och Olof Nimhed (VDM) förespråkar också ett stort fullmäktige. - Vi ska vara så många som möjligt, tycker Tyrberg. - En principiell synpunkt är att det ska finnas möjlighet till en bred representation. Vi är en till ytan stor kommun och vi vill inte överlämna ansvaret för vår kommun till yrkespolitiker eller elitpolitiker, säger Nimhed. Lars-Inge Karlsson (KD) kan eventuellt tänka sig en liten bantning av av kommunens högsta beslutande organ. - Ingenting är klart men jag tror att vi kommer att acceptera en storlek på 57-63 ledamöter. Jag ser inte hur demokratin skulle bli större av att sänka antalet ledamöter. Socialdemokraternas Gert Wollinger vill inte säga något alls innan gruppen är överens. Miljöpartiet har inte bestämt sig men Anna Bodjo säger att man ju som litet parti gärna behåller dagens storlek. Vänsterns Tomas Markljung delar hennes åsikt. - Generellt vill vi inte att fullmäktige ska vara för litet. Ett större fullmäktige gynnar alltid det mindre partiet. I oktober möts gruppen igen och då blir man kanske klar att lägga fram ett förslag. Före utgången av februari måste fullmäktige godkänna förändringen, för att den ska kunna gälla från och med valet om ett år.VT har förgäves sökt socialisternas representant Ove Gustavsson för en kommentar.
Mandatfördelningen i dag
Moderaterna 22Centerpartiet 6Folkpartiet 2Kristdemokraterna 2Kommunpartiet VDM 3Socialdemokraterna 22Vänsterpartiet 3Miljöpartiet 2Socialistiska partiet 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om