Fullmäktige kan upphäva beslutet om ny organisation...

Kommunstyrelsen vill upphäva beslutet om ny nämndorganisation. För att istället lyssna på nämnderna och sedan ta nytt beslut om bantad nämndorganisation - en gång till. - Vi gör om och gör rätt, säger Christin Rampeltin Molin (M).

Inger Wiman (S) överklagade den, i fullmäktige antagna SM-budgeten, till Förvaltningsrätten i LinköpingArkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Inger Wiman (S) överklagade den, i fullmäktige antagna SM-budgeten, till Förvaltningsrätten i LinköpingArkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-08-14 00:00

VT har tidigare rapporterat att Inger Wiman (S) överklagat den, i fullmäktige antagna SM-budgeten, till Förvaltningsrätten i Linköping.

Wiman kritiserar att nämnderna inte beretts möjlighet att yttra sig om den politiska organisationen och det minskade antalet ledamöter.

Nu har hennes kritik fått gehör.

Kommunstyrelsen har skickat ut en remiss till berörda nämnder, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, miljönämnden samt socialnämnden, som nu få lämna synpunkter på förändringarna inom den politiska organisationen. Detta innebär att kommunallagens krav på beredning säkerställs. I utskicket står det:

"Rättsläget bedöms sådant att det är rimligt att beredningen sker av förslaget om den förändrade nämndorganisationen." Och: "Fullmäktiges beslut 2012-06-25 om nämndorganisationen bör i konsekvens därmed upphävas."

Rampeltin Molin (M) bekräftar att kommunstyrelsen nu låter nämnderna komma till tals efter att man tagit del av Wimans överklagande.

- Vi gör om och vi gör rätt, kommenterar hon.

Att kommunfullmäktige föreslås upphäva beslutet om ny nämndorganisation ska inte uppfattas som att S och M backar om innehållet i det tidigare beslutet. Förslaget om minskandet av ledamöter i nämnderna står kvar.

Skillnaden är att kommunstyrelsen bedömer att nämnderna bör beredas möjlighet att yttra sig.

I remissutskicket tydliggörs det att nämnderna även i framtiden ska bantas, eller som i fallet med kultur- och fritidsnämnden, att denna helt ska avvecklas.

I praktiken innebär detta att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige både ska upphäva sitt tidigare beslut samt på nytt, men efter nämndernas yttrande, besluta att nämnderna ska minskas för att säkerställa kommunallagens krav på beredning.

Föreslagen nämndorganisation

Minskade antalet ledamöter och ersättare i:
Kommunstyrelsen:
Från 15 + 15 till 11 + 11.

Barn- och utbildningsnämnden: Från 15 + 15 till 11 + 11.

Socialnämnden: Från 15 + 15 till 11 + 11.

Fördelningen föreslås vara (M) 4 + 4, (S) 4 + 4, samt övriga partier 3 + 3.

Minskade antalet ledamöter och ersättare i
Miljö- och byggnadsnämnde
n: Från 11 + 11 till 9 + 9.

Fördelningen föreslås vara (M) 4 + 3, (S) 3 + 4, samt övriga partier 2 + 2.

Ordförande och 1:e vice ordförande tillsätts av den nya majoriteten, samt 2:e vice ordförande av övriga partier.

Kultur- och fritidsnämnden avvecklas från 1 januari 2013. Ingen förändring under 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om