Bara några få ärenden var planerade till kommunfullmäktiges sammanträde den 30 januari, och inget av dem anses brådskande. Ärendena kommer behandlas under nästa sammanträde, enligt ett pressmeddelande från kommunen.
Detta gör fullmäktigeledamoten Mariann Gustafsson (V) orolig – av flera skäl. Dels blir det nästkommande mötet extra långt, och i slutet av kvällen kan energin sina för fullmäktigeledamöterna. Dels menar hon att allt färre ärenden tas i fullmäktige.
– Fullmäktige är den största folkvalda församlingen, vi måste ha råd att ha de här mötena. Det är något som är fel när så få ärenden kommer till fullmäktige, säger Mariann Gustafsson.
Sverker Thorén (L) är också kritisk till att fullmäktigemötena blir färre, och att de kvarvarande mötena därför blir längre och mer ärendespäckade. Han har även lagt en motion om att lägga mötena på dagtid i stället för på kvällstid. Som det är nu kan mötena dra ut på tiden och avslutas inte förrän sent på kvällen.
– Det är ovärdigt både för politiker och medborgare, säger Sverker Thorén.
Han ställer sig också frågande till att det skulle saknas brådskande ärenden på agendan inför januarimötet.
– I december sa man att det var väldigt bråttom att ta beslut om en ny södra infart, och att vi skulle ta det beslutet i januari.
Dan Nilsson (S), fullmäktiges ordförande, försvarar beslutet att ställa in mötet.
– Fullmäktiges uppgift är att fatta övergripande beslut för kommunen, inte att ha social samvaro. Det är inte gratis att ha ett fullmäktigemöte, och det kändes mer ansvarsfullt att ställa in det.
Under fjolåret ställdes ett av de planerade tio mötena i fullmäktige in, och året dessförinnan ställdes två möten in.