Fullkornspasta är smarrigt
Fiber är framtidens melodi. Nu ska vi alla hoppa på GI-tåget och gå över till fullkornspasta. Vi bjuder på några enkla, smarriga bra-att-ha-recept för den nya nyttiga pastavågen.
Foto:
Susannes paprikapasta4 portioner, 45 minuterEn älsklingsrätt som får sin mustiga smak tack vare sardellerna. Mängden kan varieras efter hur salt man vill ha rätten. Det ska vara mycket sås, och inte så mycket pasta.300-400 g fullkornspasta, helst gnocchi2 gula paprikor2 röda paprikor2 orangea paprikor3 vitlöksklyftor1 burk konserverade sardellereventuellt en liten nypa chiliflakesolivoljanymalen svartpeppar1 dl torrt vitt vin2 1/2 dl grönsaksbuljong2 msk tomatpuréen liten nypa socker1/2 dl hackad bladpersiljaen bit parmesanRosta paprikorna nästan svarta runt om under grillelementet i ugnen (250 grader). Lägg dem i en plastpåse och knyt igen. Låt vila i tjugo minuter.Dra sedan av skalet, ta bort kärnorna och skär paprikaköttet i centimeterbreda strimlor.Hacka vitlöken och sardellerna fint och fräs försiktigt, eventuellt tillsammans med lite chiliflakes, i olivolja i ett par minuter. Tillsätt paprikaremsor, peppar och vin. Koka i fem minuter.Tillsätt buljong, tomatpuré och socker. Låt koka i tio minuter. Koka pastan al dente (med tuggmotståndet kvar) under tiden och låt den rinna av.Blanda pasta och sås i en trevlig skål. Strö över hackad bladpersilja. Servera genast med nymalen svartpeppar och färskriven parmesan.Fullkornspasta med svamp och gremolata2 portioner, 30 minuterSnabb vardagspasta med mycket smak. Jag gillar när det smakar mycket citron, men det kan räcka med en om man vill ha mer svampsmak.200 g fullkornspasta, t ex penneolivolja200 g ostronskivlingflingsaltnymalen svartpeppar3 vitlöksklyftor1-2 citroner1 rejäl knippa bladpersiljacirka 1 dl crème fraiche (kan uteslutas)färskriven parmesan eller pecorinoHetta upp lite olivolja i en stekpanna. Dela svampen i mindre bitar och fräs tills den får färg. Salta, peppra och tillsätt en hackad eller riven vitlöksklyfta mot slutet.Tvätta citronerna och riv skalet, alternativt skala med potatisskalare utan att få med det vita och finhacka sedan skalet. Hacka persiljan och resten av vitlöken. Blanda skal, persilja och vitlök.Koka pastan knappt al dente under tiden. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll i svampen, gremolatan (citron- & persiljeröran) och lite crème fraiche om du vill ha en krämigare pasta. Värm hastigt och blanda noga.Servera genast med massor av nyriven parmesan och svartpeppar, samt gärna ett glas gott rödvin.
Fullkornspasta med broccoli, chili och feta2 portioner, 30 minuterBusenkel pastarätt att svänga ihop efter jobbet.200 g fullkornspasta1-2 broccolihuvuden, beroende på storlek1-2 vitlöksklyftor1/2-1 röd chili1 citron1/2 ask cocktailtomaterolivoljacirka 150 g fetaDela broccolin i buketter, skala stammen och skär i bitar. Skala och hacka vitlöken. Finhacka chilin. Skala citronen med potatisskalare utan att få med det vita och strimla skalet fint (du kan också använda ett ciseleringsjärn om du har).Koka pastan knappt al dente. Samtidigt förväller du broccolin i lättsaltat vatten i en annan kastrull. Börja med stambitarna och tillsätt blommorna mot slutet. Det är viktigt att broccolin behåller spänsten. Halvera cocktailtomaterna medan det andra kokar.Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna. Stek vitlök och chili utan att vitlöken tar färg. Häll ner citronskal (spara lite) och fräs en stund. Rör försiktigt runt broccolin.Häll av pastan. Blanda ner broccoliblandningen. Smula över feta. Dekorera med extra citronskal, pressa över lite citronsaft och servera genast.
Fullkornspasta med broccoli, chili och feta2 portioner, 30 minuterBusenkel pastarätt att svänga ihop efter jobbet.200 g fullkornspasta1-2 broccolihuvuden, beroende på storlek1-2 vitlöksklyftor1/2-1 röd chili1 citron1/2 ask cocktailtomaterolivoljacirka 150 g fetaDela broccolin i buketter, skala stammen och skär i bitar. Skala och hacka vitlöken. Finhacka chilin. Skala citronen med potatisskalare utan att få med det vita och strimla skalet fint (du kan också använda ett ciseleringsjärn om du har).Koka pastan knappt al dente. Samtidigt förväller du broccolin i lättsaltat vatten i en annan kastrull. Börja med stambitarna och tillsätt blommorna mot slutet. Det är viktigt att broccolin behåller spänsten. Halvera cocktailtomaterna medan det andra kokar.Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna. Stek vitlök och chili utan att vitlöken tar färg. Häll ner citronskal (spara lite) och fräs en stund. Rör försiktigt runt broccolin.Häll av pastan. Blanda ner broccoliblandningen. Smula över feta. Dekorera med extra citronskal, pressa över lite citronsaft och servera genast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!