FUB arrangerar familjedag på Gränsö
De kämpar för utvecklingsstördas rättigheter och möjlighet att få ett eget liv. Nu ordnar de en familjedag på Gränsö och dit får alla intresserade komma och titta, lyssna och delta i aktiviteter.
Familjedag. Linda Gunneheim (längst till höger) är snart 30 år och har Downs syndrom. Hon är medlem i FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna. De hjälper och stödjer familjer där någon har ett handikapp och på söndag arrangerar de en familjedag på Gränsö slott dit alla är välkomna. Bakom Linda står Anders Gunneheim, Lindas pappa och ordförande i föreningen och bredvid honom Gith Widerström och Lillemor von Arbin, som också är medlemmar i FUB i Västervik.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Vi har 370 medlemmar och inte bara föräldrar, utan även många som har jobbat inom omsorgen engagerar sig i vårt arbete, säger föreningens ordförande Anders Gunneheim.
Nu ordnar föreningen i morgon, söndag, en aktivitetsdag på Gränsö dit alla är inbjudna. Det är inte bara för de handikappade och deras familjer. Föreningen hoppas också att andra intresserade ska komma dit.
- Vi ser det som ett sätt för oss att komma ut och visa att vi finns. Även om vi är relativt stora här i Västervik finns det många som inte vet vilka vi är, säger Anders Gunneheim.
Anders Gunneheim har själv en dotter med Downs? syndrom och vet vad det betyder att ha någonstans att vända sig som förälder för att dela erfarenheter och få stöd av andra i samma situation.
- Att få ett handikappat barn är ju, på sätt och vis, ett trauma. Det är ingenting man är förberedd på, och händer det är det bra att kunna ha den här gemenskapen, säger han.
Hans dotter Linda är nu snart 30 år. Hon arbetar på hantverkshuset och klarar sig rätt bra själv. Men det krävs en hel del extra av de dom blir föräldrar till ett handikappat barn.
- Man kan behöva hjälp med att fylla i alla papper och det är inte så lätt att veta vad man har för rättigheter. När man är känslomässigt engagerad kan det vara svårt och då behöver man hjälp. Att fylla i papper är ju inte det första man har att göra när man har fått barn, säger Gith Widerström, föreningsmedlem.
- Det är en djungel och man kanske inte har orken, säger Anders Gunneheim.
Gith Widerstöm har själv en handikappad son och vet hur värdefullt det är att få träffa andra föräldrar.
- I början, när han var liten var det inte så stor skillnad mot andra barn. Då gick han på dagis precis som vilken unge som helst. Det var först när han kom upp i sex-sjuårsåldern som det började märkas och det var då vi gick med i FUB, säger hon.
Föreningen är inte bara till för att ge föräldrar stöd. Här får även barnen en chans att träffa andra handikappade och deras syskon kan träffa syskon till andra handikappade och jämföra erfarenheter. FUB arbetar också för utvecklingsstördas rättigheter.
- Tillsammans kan vi ställa krav på myndigheter och påverka lagstiftning, säger Anders Gunneheim.
Under familjedagen kommer det att vara olika föreläsningar och workshop, men även utställningar, korvförsäljning och körning med häst och vagn. Linda Gunneheim ser verkligen fram emot dagen.
- Jag längtar, säger hon.
- De frågade om jag ville stå och sälja saker från hantverkshuset, men det ville jag inte.
I stället ska hon gå på föreläsningarna och göra det hon känner för. Låter som en bra planering för en söndag i maj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!