Förra sommaren kunde Testfakta avslöja att mer än varannan regnjacka för barn innehöll bly i knapparna. Värst var Polarn & Pyrets ställ där blyhalten låg hela 22 gånger över gränsvärdet för bly i smycken - något som fick företaget att stoppa försäljningen av plagget.
När Testfakta nu återigen testar galonisar för barn kan man konstatera att flera av tillverkarna har åtgärdat problemen. Såväl Polarn & Pyret som Didriksson och H&M har fått bort blyet från sina jackor.
Men däremot innehåller två andra märken inte bara tungmetaller utan även ftalater - en omdebatterad grupp ämnen som bland annat används för att göra plast mjukare. Både Ticket to heavens och Gardas jackor innehåller ftalaten DEHP i halter långt över vad som är tillåtet i leksaker och barnvårdsprodukter. I Gardas jacka finns ämnet i själva väven, medan det i Ticket to heavens fall handlar om dragkläppen som man drar upp dragkedjan med.
- Jag är egentligen mest bekymrad över dragkläppen eftersom den verkligen inbjuder till att suga på. Den här typen av ämnen ska inte finnas där, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.
Men att väven innehåller DEHP är inte heller bra, enligt Bert-Ove Lund. Barn kan suga på kragen och ämnet kan även tas upp via huden och överföras från fingrar till mun. DEHP är ett ämne med väl belagda toxiska effekter.
- Det räknas som hormonstörande och kan bland annat ge testikelskador och störa reproduktionsförmågan hos pojkar. Det gör pojkar till mindre pojkar helt enkelt, säger Bert-Ove Lund.
I dag är DEHP förbjudet i leksaker och barnvårdsprodukter, men däremot inte i kläder. Men just nu behandlar EU ett danskt förslag om att förbjuda ämnet i alla konsumentprodukter som förvaras inomhus - något som alltså även skulle gälla kläder. Och även om de aktuella tillverkarna inte bryter mot rådande kemikalielagstiftning kan det bli ett fall för produktsäkerhetslagen, enligt Frida Ramström, som arbetar med tillsynsfrågor på Kemikalieinspektionen.
- Men då måste vi göra en egen riskbedömning av plaggen utifrån miljö- och hälsosynpunkt, säger hon.
Att Testfakta hittar DEHP i regnkläder är inte helt förvånande. Eftersom ämnet är relativt billigt har användningen varit mycket utbrett inom bland annat klädindustrin.
- Att ni inte hittat det i mer än två jackor tyder ändå på att tillverkarna börjat förstå hur farligt det här ämnet är, säger toxikolog Bert-Ove Lund.
Gardas väv innehåller dessutom ftalaten DINP i ännu högre halter. Ämnet är förbjudet i leksaker men är inte lika problematiskt som DEHP, enligt Bert-Ove Lund.
- Det finns med i lagstiftningen för leksaker i dag, men man håller på att titta på om det ska plockas bort.
Laboratoriet hittade även tungmetaller i jackorna. I Gardas fall handlar det om bly i jackans knappar där halten ligger fyra gånger över det gränsvärde som diskuteras inom EU. Ticket to heaven innehåller bly i väven, om än i relativt låga halter. Däremot hittade laboratoriet kadmium i dragkedjans dragkläpp som ligger fyra till fem gånger över gränsvärdet. Långvarig exponering av kadmium ökar bland annat risken för benskörhet. Till skillnad från bly är lagen redan i dag tydlig när det gäller kadmium.
- Detta är ett brott mot lagstiftningen och troligtvis kommer vi att kontakta tillverkaren i ärendet, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.