Frossa i fibrer

Fibrer är bra för både hälsan och figuren - trots att nästan alla fibrer faktiskt är en sorts socker. Ät mera av dem så blir du mättare, smalare och friskare.

Frukt. En bra tumregel är att laga mat på råvaror och så långt det går undvika hel- och halvfabrikat. Det bästa för kroppen är de mjuka fibrerna som finns i frukt och grönt.      Foto: Örjan Björkdahl/TT Spektra

Frukt. En bra tumregel är att laga mat på råvaror och så långt det går undvika hel- och halvfabrikat. Det bästa för kroppen är de mjuka fibrerna som finns i frukt och grönt. Foto: Örjan Björkdahl/TT Spektra

Foto:

Västervik2006-09-23 00:25
Vi har talat med Martin Brunnberg, näringsfysiolog på Paulúns Näringscenter för att reda ut vad som är vad i fiberdjungeln.
Han förklarar att man i princip kan dela in fibrerna i två grupper, vattenlösliga och vattenolösliga. De vattenolösliga är de "hårda" fibrerna. De finns i till exempel fullkornsprodukter av vete och råg. De är vanliga i olika så kallade sportprodukter som sportbröd.
Ändå är fibrerna i sportbrödet inte det optimala valet för den som vill tänka på hälsan. Hårda fibrer innehåller fytinsyra som faktiskt kan hämma upptaget av näringsämnen. För den med känslig mage kan de hårda fibrerna också bli för mycket och ge magknip och gasbildning.

Ett bättre val är de mjuka, vattenlösliga fibrerna. Mjuka fibrer finns i frukt och grönt, baljväxter och rotfrukter men också i havregryn, linfrö och psylliumfrö.
Den som lägger lite linfrö i ett glas vatten och låter det stå över natten kan själv se att det bildats en geléaktig hinna över fröna. Det gör gott för magen.

Martin Brunnberg säger att många äter alldeles för lite fibrer. Men för den skull behöver man inte gå till överdrift när man vill ändra sina matvanor. Att äta något fiberrikt vid varje måltid är målet. Men man behöver inte välja fiberberikad pasta, fiberhavregryn och extra fiberrikt bröd.
- Vanliga, naturliga råvaror är bra val.

Frukosten är lättast att åtgärda. Havregrynsgröt eller müsli är en utmärkt bas i morgonmålet.
I övrigt är det klokt att äta som kostcirkeln rekommenderar. Fyll i princip halva tallriken med frukt, grönt, baljväxter och rotfrukter så är du på den säkra sidan. Blir magen uppkörd av råa grönsaker så koka dem. Kokt potatis är jättebra mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om